Cum au reușit mai mulți moldoveni să-și înceapă o carieră de succes cu ajutorul „Incubatorului de talente”

În Moldova, sectorul IT – una din locomotivele creșterii economice – este în plină ascensiune, oferind oportunități de angajare bine plătite și cu perspective de creștere în carieră. Datorită potențialului pe care îl are acest domeniu, mai multe programe de educație digitală au fost dezvoltate, pentru formarea viitorilor specialiști în IT din mai multe regiuni ale țării. Unul dintre acestea este „Incubatorul de talente: Educație digitală pentru femei și profesioniști IT din Moldova”, care în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 a contribuit activ la formarea de noi abilități și competențe în rândul profesioniștilor IT din Chișinău, Bălți și Găgăuzia.

„Incubatorul de talente” este finanțat de Republica Slovacă, implementat de IHUB în parteneriat cu EMA – Development and Mobility Agency, Universitatea Tehnică din Moldova și ESET. Proiectul a avut ca obiectiv nu doar dezvoltarea competențelor digitale, dar și crearea unui mediu de învățare incluziv, adaptat pentru femei. 
Iată 7 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre acest proiect. 

● Peste 200 de femei și bărbați din Chișinău, Bălți și Găgăuzia au fost instruiți în cadrul „Incubatorului de talente”. Cursanții din diverse categorii de vârstă și profesii au beneficiat de programe educaționale intense, inclusiv cursuri de Design Web, Social Media Management, Design Grafic și Testare Software, consolidându-și astfel abilitățile și competențele necesare pentru a excela în industria IT pe piața locală. Aceștia au avut oportunitatea să învețe de la mentori din domeniu, care le-au oferit sprijin în procesul de învățare și dezvoltare personală și profesională.

● 25% dintre absolvenții „Incubatorului de talente” și-au găsit noi locuri de muncă în IT sau și-au asigurat o creștere în carieră după absolvirea cursurilor alese, datorită competențelor dobândite sau aprofundate. 

● 6 mini – granturi în valoare de 2000$ au fost acordate femeilor talentate din sudul, nordul și centrul țării, pentru a-și dezvolta micile afaceri. Această sumă le-a permis antreprenoarelor din domenii precum contabilitate, comerț cu amănuntul și confecționarea obiectelor handmade sau din lemn, să-și achiziționeze echipamentele tehnice necesare, să-și îmbunătățească simțitor calitatea produselor, dar și să investească în promovarea produselor și serviciillor prestate.

● 3 hub-uri de inovare au fost dotate cu echipamente moderne, pentru a găzdui cursuri TIC pentru tineri profesioniști și femei din Chișinău, Bălți și Găgăuzia. Aceste centre, care înregistrează o prezență de peste 500 de persoane, servesc drept spații moderne pentru fete, femei și profesioniști în IT, pentru a învăța abilități digitale și a-și începe o carieră în TIC. 

● 10 întâlniri de networking au fost organizate în cele trei regiuni ale Moldovei. În cadrul acestora, tinerii profesioniști în IT au avut ocazia să facă cunoștință cu experți în domeniu, să descopere noi perspective de dezvoltare profesională, dar și să-și formeze propria rețea de cunoștințe cu colegii de breaslă – o sursă valoroasă de sprijin și oportunități.

● 2 experți IT din Slovacia și-au împărtășit din experiența proprie în IT, în cadrul conferinței „Tech Women Summit” de la Chișinău. Aceștia au abordat subiecte precum mediul de lucru în IT la nivel internațional, provocările specifice industriei, oferind sfaturi și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le au tinerii profesioniști interesați de domeniu.

● Peste 500 de ore de mentorat au fost acordate tinerilor specialiști și începători în domeniul TIC, sprijinindu-i în dezvoltarea abilităților și orientarea în carieră pe piața de muncă din Moldova, unde cererea de specialiști IT este în creștere constantă. Tinerii au avut acces la experiența și perspectiva practică a mentorilor, învățând nu doar cum să lucreze cu tehnologii specifice, ci și cum să abordeze problemele și provocările din domeniu, și să colaboreze eficient în mediul de lucru.

„Incubatorul de talente: Educație digitală pentru femei și profesioniști IT în Moldova” are ca scop consolidarea relațiilor public-privat și împărtășirea experienței slovace în 3 regiuni – Chișinău, Găgăuzia și Bălți, pentru a îmbunătăți statutul socio-economic al studenților, femeilor și publicului larg.  

Proiectul a fost lansat în toamna anului 2022, cu sprijinul financiar SlovakAid, implementat de IHUB în parteneriat cuEMA – Development and Mobility Agency, Universitatea Tehnică din Moldova și ESET.