Conturarea personajelor. Partea II

Originile personajelor dictează unele aspecte ale personalității acestuia, însă multe elemente sunt înrădăcinate încă de la naștere. Scopul acestui articol este de a vă ajuta să dezvoltați o personalitate complexă (înainte să citiți acest articol, recomandăm să analizați prima parte.

Personalitatea dictează relația unui personaj cu cititorii, precum și cu alte personaje din operă. Protagonistul dumneavoastră nu trebuie să fie un ,,sfânt”, el/ea au nevoie doar de o trăsătură sau mai multe pentru ca publicul să-i îndrăgească. La fel, ticăloșii/antagoniștii au nevoie de trăsături care vor face cititorii să-i urască. Aceste trăsături de personalitate vor dicta modul în care aceștia reacționează în situațiile întâlnite pe parcursul complotului. Rămâneți fideli acestor trăsături sau veți lăsa cititorii nedumeriți.

Sursa: Inside Out (2015), regizor Pete Docter

Dezvoltarea unei personalități

 Vă amintiți întrebările ajutătoare din articolul precedent? Iată încă câteva întrebări pentru a vă ajuta să vă ajuta să creați personalitățile protagoniștilor:

  • Care sunt cele mai mari frici/temeri ale acestora?
  • Care sunt interesele, hobby-urile și pasiunile lor?
  • Ce lucruri și tipuri de oameni le plac cel mai mult? Ce nu le place?
  • Ce iar putea înfuria?
  • Ce îi întristează?
  • Ce îi face fericiți?
  • Cum se descurcă în situațiile de stres?
  • Acționează diferit în preajma prietenilor decât al familiei?
  • Sunt introvertiți sau extrovertiți?
  • Ce vor ei cel mai mult? (De la familie, de la prieteni, de la iubit, de la carieră, de la viață în general.)

Ultimă întrebare este una dintre cele mai importante. Înțelegerea a ceea ce vor personajele dumneavoastră de la viață poate crea conflicte (de exemplu, protagonistul care merge peste oameni pentru a atinge un obiectiv), poate dicta și explica acțiuni, la fel și determina modul în care interacționează cu celelalte personaje.

Oamenii sunt un set de contradicții

Este important să selectați o gamă complexă și variată de trăsături personale. Oamenii sunt creaturi complicate. Dacă vreți ca personajele dumneavoastră să fie realiste, evitați protagoniștii care nu provoacă niciodată rău, nu încalcă reguli și au întotdeauna pregătit răspunsul corect. Evitați ticăloșii/antagoniștii care sunt mereu furioși și agresivi și întotdeauna iau decizii greșite și pierd orice luptă, fie ea fizică sau emoțională. Asta nu înseamnă că eroii și antieroii dumneavoastră nu pot avea câteva trăsături stereotipe, nu în niciun caz. Aceste trăsături sunt într-adevăr des întâlnite în societate. Pur și simplu încercați să diversificați trăsăturile acestora, de altfel riscați să creați o simplă caricatură.

Desigur, nu toți ticăloșii mari au calități răscumpărătoare, precum dorința de a ucide sau de a crea haos. Umbridge din Harry Potter nu le are, dar ea este cu adevărat o ticăloasă complexă și într-un fel sau altul înfiorătoare. Pasiunea ei pentru  roz și pisici, la fel ca și obiceiul ei de a râde enervant contrastează puternic cu tendințele acesteia violente și manipulatoare.

Sursa: Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), regizor David Yates

Poate că eroul dumneavoastră este extrem de loial, ce încearcă să ofere oamenilor greșiți prea multe șanse. Poate că este o slăbiciune pentru o persoană în special, un exemplu fiind Sherlock Holmes pentru Irene Adler, una dintre cele două persoane care a reușit să-l depășească pe renumitul detectiv.

Încercați să conturați oamenii pe care-i cunoașteți sau pe care-i iubiți, reieșind din particularitățile acestora creați personaje complexe ce vor fi iubiți sau din contra urâți de către cititor.

Material precedent: https://undalibera.md/2023/02/22/conturarea-personajelor-originile-conteaza/

 Lecturi recomandate: 

  • 8 Character Development Exercises to Help You Nail Your Character (blog)
  • The Ultimate Character Questionnaire (blog)

AUTOR: ARTIOM BICHIR