Procesul de conturare a personajelor este unul extrem de complex și anevoios. Pentru a-mi exprima gândurile mai bine, voi răspândi procesul în trei articole, descifrând trei aspecte esențiale ale schițării personajelor.
Primul articol va fi dedicat background-ului personajelor. Experiențele personajului dumneavoastră vor dicta calea ce urmează să fie parcursă de acesta. Experiențele din trecut ne definesc cine suntem ca personalități: opiniile noastre, modul în care reacționăm la anumite situații, fricile/temerile etc.
Descifrarea copilăriei personajelor principale și a evenimentelor de referință din viața lor înainte de a scrie opera dumneavoastră este un exercițiu obligatoriu. Nu tot background-ul v-a figura în opera dumneavoastră, dar fiecare personaj ar trebui să aibă un incident sau eveniment care să-i conducă la „prezentul” operei dumneavoastră, iar acestea ar trebui să fie prezentate (sau cel puțin sugerate) în operă, astfel încât ca cititorii să înțeleagă cine sunt personajele și care este motivația lor în istoria în care există.
Sursa: Hunt for the Wilderpeople (2016), regizor Taika Waititi
Metode de conturare
Cele mai frecvente metode de conturare includ metoda de brainstorming, metoda Q&A și metoda fluxului de conștiință.
Metoda de brainstorming: S-ar putea să scrieți numele personajului într-un cerc(bulă, balon, terminologia este diferită în mai multe surse) și apoi să desenați câteva ramuri către alte bule ce conțin membrii familiei acelui personaj, cu o scurtă descriere a modului în care se va prezenta ce simte protagonistul dumneavoastră pentru fiecare din ei. Apoi, puteți crea alte ramuri către alte bule ce conțin amintiri pe care personajul le-a avut cu fiecare persoană în parte.
Metoda fluxului de conștiință: ține minte toate experiențele protagonistului, notați totul despre trecutul acestuia, chiar și scene complete sau incomplete, pe măsură ce apar într-un flux neîntrerupt de paragrafe. Chiar dacă nu veți folosi toată informația creată/cunoscută, aceasta oricum vă v-a ajuta extrem de mult la crearea unei imagini complexe a personajului.
Metoda Q&A (întrebări și răspunsuri): Iată câteva exemple de întrebări ce vă vor ajuta să cunoașteți personajul operei dumneavoastră mai bine:
- Care este situația în familia lor? (Câți membri, cum interacționează etc.)
- Au avut o copilărie fericită sau nu prea?
- Unde au crescut și s-au maturizat?
- Erau bogați, săraci sau middle class?
- Cine sunt prietenii lor și cum s-au întâlnit?
- Au suferit traume psihologice?
- Care sunt cele mai fericite amintiri din viața lor? Dar cele mai proaste?
- De ce și-au ales cariera într-un anumit domeniu?
- Câte relații amoroase au avut? Au fost de succes sau nu prea? De ce s-au terminat?
- Ce acțiune din trecut și-ar dori s-o schimbe?
Nu fiecare răspuns va fi inclus în operă, dar ele vă vor ajuta să vă înțelegeți mai bine personajele. De exemplu, dacă fratele mai mare al unui personaj a murit din cauza violenței a unei grupări criminale, personajul respectiv ar putea dori să se răzbune pentru fratelui său.
Crearea originilor personajelor se referă la conectarea experiențelor din trecut și conectarea acestora la prezent și viitor pentru a crea personaje complexe, pentru a sprijini dezvoltarea acestora pe tot parcursul operei.
Material precedent: https://undalibera.md/2023/02/22/cum-incepem-metoda-complotul-operei-si-metoda-personajul/
Lecturi recomandate:
- 10 Tips for Creating Conflict (Pinterest)
- 33 Ways to Write Stronger Characters (blog)
AUTOR: ARTIOM BICHIR