Conferința Științifică Națională: „30 de ani de la Războiul pentru apărarea Independenței și Integrității teritoriale a Republicii Moldova (1992)”

Universitatea de Stat din Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a organizat în perioada 25-26 februarie, Conferința Științifică Națională: „30 de ani de la Războiul pentru apărarea Independenței și Integrității teritoriale a Republicii Moldova (1992)”.

La ședința de deschidere, care a avut loc la Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”, USM, au participat dr., conf. univ. Igor ȘAROV, rectorul USM, dr. hab., prof. univ. Anatol PETRENCU, dr. hab., conf. univ. Eugen SAVA, director general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Viorel CIBOTARU, ex-ministru al Apărării Republicii Moldova, director, Institutul European de Studii Politice din Republica Moldova, istorici și participanți la conflictul armat.

Participanții au venit cu alocuțiuni privind Războiul de pe Nistru din 1992 și au pus în discuție teme precum: Transformarea fenomenului „conflict transnistrean” și perspectiva statalității Republicii Moldova; Memoria care doare și alimentează INSOMNIA și RUȘINEA; Războiul de pe Nistru și statalitatea Republicii Moldova (1992); Conflictul armat de la Nistru în contextul prevederilor dreptului umanitar internațional etc.

În cadrul Conferinței, sâmbătă 26 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea Expoziției de fotografii „Războiul de pe Nistru în imagini”.