Elevii și elevele claselor a XI-a – a XII-a din cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar din Republica Moldova sunt invitați/-te să participe la un concurs internațional. Inițiativa acestei competiții aparține Autorității pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene (APPF), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) participând în calitate de organizație parteneră responsabilă pentru preselecția națională.
La concurs pot participa clase de elevi a căror vârstă este de cel puțin 16 ani. Elevii vor fi ghidați de cel puțin unul și cel mult doi profesori/ profesoare.
Tema propusă spre abordare în cadrul eseurilor este „Democrația UE și transformarea digitală: Care sunt provocările și oportunitățile pentru procesele democratice?”. Lucrarea nu trebuie să depășească mai mult de 5 pagini și 15.000 de caractere, inclusiv spațiile. Eseul trebuie să fie însoțit de o scurtă prezentare video a propunerilor formulate. Filmarea, care trebuie să implice toată clasa, va avea o durată de cel mult 3 minute. Comisia de jurizare își rezervă dreptul de a descalifica dosarele care nu întrunesc întru totul condițiile specificate.
Înregistrare prealabilă: Data limită pentru înregistrare la concurs este 15 noiembrie 2024. Clasele doritoare de a participa trebuie să transmită inițial un e-mail prin care anunță intrarea în competiție la următoarea adresă electronică application@appf.europa.eu și info@cicde.md, în copie. Mesajul trebuie să includă denumirea instituției de învățământ, localitatea, adresa poștală și datele de contact ale profesorului sau profesoarei în calitate de îndrumător/-re (telefon, email). De asemenea, la această etapă trebuie să se menționeze limba în care va fi elaborat eseul și dosarul propriu-zis, română sau engleză.
Transmiterea dosarelor: Dosarele de participare la concurs trebuie depuse până la data de 31 decembrie 2024 la adresa electronică application@appf.europa.eu și info@cicde.md, în copie. Textul eseului (în format .docx sau .pdf) și fișierele video pot fi transmise fie ca atașament la e-mail, fie printr-un link către o platformă de stocare în cloud. Dosarele incomplete sau primite după data limită nu vor fi luate în considerare.
Etapele de selecție:
1. Autoritatea organizatoare va evalua mai întâi eligibilitatea și respectarea cerințelor formale ale aplicațiilor primite, cooperând, dacă este necesar, cu CICDE.
2. În situația în care există un număr mare de aplicații eligibile, Autoritatea organizatoare poate solicita sprijinul CICDE pentru a realiza o pre-selecție a maximum 5 aplicații.
3. Un juriu desemnat de Autoritatea organizatoare va evalua aplicațiile pre-selectate pe baza criteriilor de selecție. Autoritatea organizatoare va asigura serviciile de secretariat pentru juriu.
4. Criterii de selecție:
o Aplicațiile trebuie să abordeze tema propusă. Subliniem că tema include, dar nu se limitează la domeniul de activitate al Autorității organizatoare.
o Reflecțiile proprii sunt esențiale – contribuția viitorilor votanți poate influența Uniunea Europeană! Fiți creativi, dar țineți cont și de efectele practice. Deși puteți
utiliza surse publice pentru cercetare, lucrarea finală trebuie să fie originală, fără conținut copiat sau generat de inteligența artificială.
o Este recomandat să diferențiați propunerile pe termen scurt de cele pe termen lung.
o Atât eseul, cât și materialul video vor conta în evaluarea finală, fiecare având o pondere de 50%.
5. Pe baza propunerilor juriului, Autoritatea organizatoare va desemna o aplicație câștigătoare. Autoritatea organizatoare poate decide să publice lucrarea câștigătoare.
Premiul pentru clasa câștigătoare constă într-o vizită și un tur ghidat la unul dintre sediile Parlamentului European – cel din Bruxelles sau din Strasbourg în funcție de calendarele ședințelor parlamentare. În cadrul vizitelor, elevii și elevele vor avea întâlniri și discuții cu personalități europene.
Călătoria va avea loc înainte de sfârșitul anului 2025. Toate costurile pentru transport și cheltuieli zilnice, inclusiv cazare pentru o noapte pentru cel mult 30 de elevi și eleve și 2 profesori sau profesoare, vor fi acoperite de către Autoritate.