Animalele fără adăpost sunt un fenomen des întâlnit în ziua de azi, însă cum procedăm dacă găsim pe stradă un cățel sau un pisic nou-născut în stradă, cum îl hrănim și îngrijim până îl putem da spre adopție aflați aici.
În primăvara anului 2022 am găsit 5 pisoi nou-născuți, cineva i-a luat de la mamă înainte ca ea să fi reușit măcar să le rupă cordul ombilical, erau uzi și mieunau foarte tare, atunci i-am luat acasă, i-am crescut și le-am găsit adăpost și m-am gândit că experiența mea ar putea fi utilă pentru cineva care a nimerit în aceeași situație.
Primul lucru care trebuie să-l facem în acest caz este să îi încălzim, deoarece atât cățelușii nou-născuți, cât și pisicile nu își pot menține febra constantă fără o sursă de căldură, de regulă această sursă de căldură este cățeaua șau pisica, însă în acest caz aș recomanda să optați pentru o sticlă cu apă fierbinte înfășată în prosop sau termofor (termoforul menține temperatura mai bine decât sticla). Puteți pune termoforul într-o cutie de carton și să așterneți ceva în ea. Apa trebuie schimbată o dată la 2-3 ore.
Pisicile și câinii nou-născuți NU trebuie hrăniți cu lapte de vacă, acesta este categoric interzis. Există lapte-praf special pentru căței sau pisici, de asemenea există și biberoane adaptate după mărime. Dacă vedeți că pisicul nu adaugă grame (este recomandat să îi monitorizați greutatea fiecare 24 de ore) vizitați un veterinar. În cazul în care i-ați dat lapte de vacă, sau lapte-praf pentru oameni la pisic vizitați urgent medicul veterinar, poate fi nevoie de antibiotic.
Cum hrănim și îngrijim pisicii și cățeii?
- Îi hrănim fiecare 2-3 ore (minim 5 ml la fiecare masă)
- Îi facem masaj ca să meargă la wc după fiecare masă (pisicii nu se urinează si defechează de sine stătător, de regulă mama lor când îi spală le face masaj care stimulează defecarea și urinarea), este recomandat să faceți acest masaj cu un șervețel umezit în apă.
- Schimbăm fiecare 2-3 ore apa în termofor, ca să fie mereu caldă.
Acestea sunt recomandările cele mai importante în ceea ce privește îngrijirea pisicilor și câinilor nou-născuți. Este foarte important să respectăm orele mesei chiar și în timpul nopții, deoarece ei pot să nu se trezească să ceară mâncare, însă aceasta este foarte importantă pentru ei.
De asemenea este probabilitatea să găsiți o pisică care alăptează și ea să-i primească, de regulă pe Facebook există anunțuri cu pisici fără adăpost care recent au născut, sau puteți scrie un anunț despre faptul că aveți nevoie de o pisică care alăptează.
Reamintim că sterilizarea este cea mai bună metodă de combatere și control al numărului animalelor vagabonde.
AUTOR: Anastasia Gherman