Conform calendarului gregorian începutul anului nou are loc la miezul nopții e 31 decembrie. Însă, mulți alții sărbătoresc această schimbare în alte zile. În întreaga lume aproximativ 2 miliarde de oameni sărbătoresc Anul Nou Lunar, o sărbătoare internațională celebrată în multe țări asiatice, dar nu în toate.
În fiecare an, data Anului Nou Lunar se schimbă. Însă, indiferent de dată, fiecare națiune care îl sărbătorește are propriile obiceiuri și tradiții bogate din punct de vedere istoric.
Anul acesta, Anul Nou Lunar va fi sâmbătă, 10 februarie.
Data Anului Nou Lunar se schimbă în fiecare an, deoarece urmează un calendar lunar care se bazează pe cele 12 faze ale lunii, fiecare durând aproximativ 29 de zile. Astfel, calendarul complet totalizează 354 de zile.
În calendarul gregorian, Anul Nou Lunar cade în general în ultimele zece zile din ianuarie sau în primele zece zile din februarie, a declarant pentru USA Today Chen Yang, profesor de cultură și filosofie chineză la Universitatea George Washington.
Cine sărbătorește Anul Nou Lunar?
Anul Nou Lunar este sărbătorit în multe țări asiatice, precum China, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore, Malaysia, Filipine și Indonezia.
Fiecare cultură are propriul nume pentru Anul Nou. De exemplu, în China, Anul Nou Lunar se numește Festivalul Primăverii sau chūnjié. Coreea de Sud se referă la Anul Nou Lunar sub numele de Seollal. În Vietnam, Anul Nou Lunar se numește Tết, care este prescurtarea de la Tết Nguyên Đán.
Cât durează Anul Nou Lunar?
În China, Anul Nou Lunar se desfășoară de la prima lună nouă până la următoarea lună plină, a declarat Xiaoquan Raphael Zhang, directorul programului de chineză de la American pentru USA Today. Acesta începe cu Festivalul Primăverii și se încheie cu Festivalul Lanternelor, spune Gang Liu, profesor de studii chinezești la Universitatea Carnegie Mellon, pentru USA Today. În 2024, Anul Nou Lunar începe sâmbătă, 10 februarie, și se încheie sâmbătă, 24 februarie.
Numărul de zile de sărbătoare variază în funcție de țară. În Coreea de Sud, Seollal durează, de obicei, trei zile. În Vietnam, Tết Nguyên Đán durează o săptămână.
Tradițiile de Anul Nou Lunar
O parte integrantă a Anului Nou Lunar este faptul că familiile se vor reuni pentru a participa împreună la obiceiuri culturale și pentru a pregăti și mânca mâncarea tradițională. Aceste obiceiuri, însă, pot varia în funcție de comunitatea fiecăruia, spune Gang Liu.
Gabriela Cojocari, care a trăit în China 9 ani ne spune „Fiecare provincie, oraș din China au tradiții diferite pentru Anul Nou Lunar. De exemplu, în orașul Qindao fiecare soție sărbătorește cu familia soțului, ca apoi în a treia zi a anului nou se întâlnește cu părinții, frații săi, acest an asta va fi pe 12 februarie. Data de 9 februarie ca să fac comparație cu sărbătorile noastre este ca 31 decembrie. După care de Anul Nou doar bărbații se duc „cu uratul” șă felicite rudele, femeile stau acasă, deja în prima zi a anului nou femeile se pot duce la restul rudelor din partea soțului. Anul acesta vor fi foarte multe focuri artificii, în 2019 s-au interzis focurile de artificii după care a venit pandemia și mulți chinezi glumesc că din cauza interzicerii artificiilor a venit Covid-ul. După feng shui când zodia anului care vine coincide cu zodia anului în care va-ți născut tot anul trebuie să purtați măcar ceva roșu, de exemplu ciorapi, în fiecare zi trebuie să aveți ceva roșu pe voi. Anul acest an este a dragonului, deci cei născuți în anul dragonului tot anul 2024 trebuie să poarte ceva roșu”.
Oamenii își vor curăța casele în perioada premergătoare Anului Nou Lunar. De asemenea, ei le-ar putea decora cu roșu, care este văzut ca o culoare a norocului în cultura chineză.
În ajunul Anului Nou Lunar, familiile se adună pentru a împărți o masă mare, spune Yang. Mulți vor pregăti pește ca semn de noroc și abundență în noul an. Totuși, peștele nu este menit să fie terminat. «În chineză, cuvântul „surplus” are aceeași pronunție ca și cuvântul „pește”», explică Chen Yang.
În multe culturi, persoanele mai tinere vor primi plicuri roșii cu bani de Anul Nou Lunar. „De obicei, veți primi plicuri roșii de la cei mai în vârstă”, spune Gang Liu. Copiii pot primi, de asemenea, haine noi pentru a sărbători noul an.
2024 va fi anul dragonului. De-a lungul istoriei chineze, dragonul a reprezentat norocul, dreptatea, prosperitatea și puterea. Elementul anului 2024 este lemnul și culoare norocoasă a acestui an este verde. Fie că este vorba de tonuri profunde de smarald sau de nuanțe mai deschise de verde încorporarea acestei culori în viața ta poate aduce energie pozitivă și prosperitate.
În zodiacul chinezesc, există 12 animale care coincide cu calendarul lunar într-un ciclu de 12 ani. Ordinea zodiacului chinezesc este: șoarece, bivol, tigru, iepure (în Vietnam, iepurele este înlocuit cu pisica), dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine, porc.
Autor: Alexandra Grigoriev , studentă Anul III