Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la lansarea celui de-al treilea volum al cărții „Războiul Monumentelor”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la lansarea celui de-al treilea volum al cărții „Războiul Monumentelor. Operele comemorative de război și cimitirele Armatei Naționale Române din Basarabia și nordul Bucovinei”. Cartea a fost editată cu suportul financiar al Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Cele trei volume cuprind succesiv monumentele interbelice din nordul Bucovinei, Basarabia și Transnistria (primul volum tipărit în 2018); peste 50 de monumente restabilite la inițiativa autorului, ASCOR și Asociația Monumentum); mormintele/cimitirele eroilor români căzuți pe teritoriul Basarabiei în cele două Războaie Mondiale. Volumele au coperți în culorile tricolorului și reprezintă succesiv perioada de glorie a României interbelice (vol. I, culoarea albastră), perioada de refacere a monumentelor (vol. II, culoarea galbenă) și locurile pătate cu sângele eroilor martiri (vol. III, culoarea roșie).

În procesul de refacere a celor peste 50 de monumente au fost studiate zeci de mii de documente de arhivă, culese mărturii oculare și inspectate zeci și sute de localități în scopul identificării mărturiilor interbelice. În cimitirele noastre și astăzi zac istorii ascunse, monumente distruse, iar peste mormintele eroilor români au fost construite case sau depozite cu aprobarea celor străini de neamul românesc.

Evenimentul va avea loc la 21 februarie 2024, ora 12:00, Sala Arte și hărți, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78).