Așa cum sărbătorile de Paști vor avea loc în mai puțin de trei săptămâni, tradiția de încondeiere ouălor este respectată în fiecare an la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Astfel, pe parcursul a două zile la atelierele organizate de muzeu, zeci de copii din școlile si liceele din Chișinău au învățat cum se încondeiază ouă pentru sărbătorile pascale.
În prima zi a atelierului, studenții Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici” au avut ocazia să încerce procesul de încondeiere ouălor alături de ghizii de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
„Ouăle încondeiate reprezintă sosirea primăverii și că în curând vor fi sărbătorile de Paște, iar noi încercăm să savurăm acest proces chiar dacă este pentru prima dată când facem așa ceva”, ne povestește o participantă la master-class.
Procesul de încondeiere a ouălor presupune diferite tehnici și materiale speciale, care prin urmare oferă un rezultat pe măsură.
„Oul natural și golirea acestuia, utilizăm ceară naturală, instrumentul chișița – unde se depozitează ceara fierbinte, și mai apoi trasăm diverse ornamente pe ou, iar culori, utilizăm de la cele deschise până la cele închise”, explică Snejana CRUDU, ghidă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Atelierul își propune să revitalizeze tradiția încondeierii, care a fost un timp pe alocuri neglijată.
Andrei PROHIN, SECRETAR ȘTIINȚIFIC: „În general, este un atelier foarte solicitat, deja de câțiva ani, acesta, are loc anume aici, la acest muzeu, dar știu că sunt încercări ca să mai fie și în altă parte. De exemplu anul trecut, un atelier de genul a avut loc la Biblioteca Hașdeu, iar în această vineri va fi iată așa un atelier la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.”
Atelierul s-a desfășurat în zilele de 17-18 aprilie, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din capitală.
AUTOR: Ariana Manic, stagiară Unda Liberă