Valoarea și starea actuală a patrimoniului arheologic impune strategii de abordare pluridisciplinară și utilizarea metodelor moderne de investigare.
Ghidați de aceste principii ale cercetării contemporane, o echipă mixtă de cercetători de la Centrul de Arheologie „Ion Niculiță” (dr. Aurel Zanoci) al Universității de Stat din Moldova și ai Platformei de Formare și Cercetare Interdisciplinară în Domeniul Arheologiei „Arheoinvest” (dr. Andrei Asăndulesei) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au întreprins la sfârșitul lunii aprilie o serie de investigații de teren la siturile din epoca fierului de la Saharna „Țiglău” (raionul Rezina) și Olișcani „Roata Turcilor” (raionul Șoldănești).
Efortul de cercetare s-a axat, în special, pe realizarea de prospecțiuni geofizice, menite să scoată în evidență prezența unor structuri arheologice, iar datele achiziționate vor fi utilizate la întocmirea hărților magnetometrice ale siturilor investigate.
Activitatea a fost posibilă grație bunelor și îndelungatelor relații de colaborare dintre arheologii de la Universitatea de Stat din Moldova și cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, consfințite printr-un Acord de parteneriat științific, semnat în 2023.