Ramura turistică în Republica Moldova este slab dezvoltată, dar cu un potențial mare pe care doar ar trebui mai bine dezvoltat și promovat. Protrivit datelor statistice până la pandemie numărul de turiștilor atât locali cît și străini, numărul ajungând la 375 mii, apoi în anul 2021 din cauza pandemiei nr. scade cu 74 mii. Doar în trimestrul doi al anului 2022 numărul turiștilor crește și turismul începe să inflorească. O dată cu începutul războiului în Ucraina, turismul s-a stagnat, find influențat de factorii externi.
Expertul Veaceslav Ioniță, în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) , consideră că turismul este practic „singura ramură a economiei care poate oferi locuri de muncă în zona rurală, iar turismul rural în perioada de criză, generată de pandemia de COVID-19, a fost singurul care a supraviețuit”. La fel , el crede că până la jumătatea anului viitor numărul turiștilor va reveni la situația de până la pandemie. „Noi am avut turiști străini în Republica Moldova anual câteva 174 de mii. Acum s-a ajuns la 122 de mii, iar tendința este una pozitivă. Partea proastă este că moldovenii, cred că este vorba de o continuare a crizei, încă ezită să meargă la odihnă”, a spus expertul.
Economistul afirmă că în primul trimestru al anului curent a fost dat un record al numărului de vizite în pensiuni, de 7 mii de persoane. În trimestrul II – de 8,8 mii persoane, incomparabil cu oricare alt trimestru din istoria Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că după pandemie în domeniul turismului rural s-au petrecut lucruri interesante. Din acest motiv, afirmă economistul, această ramură merită toată atenția. „Aceasta este unica ramură care repede s-a recuperat. Acum am ajuns la 29 de mii de turiști în valoare anuală, cazați în pensiunile noastre. Până la sfârșitul anului, dacă lucrurile merg tot așa, ne vom apropia de 40 de mii sau dublu față de ceea ce a fost până la pandemie”, a afirmat economistul.
Comparativ cu ianuarie-septembrie 2021, numărul turiștilor nerezidenți, cazați în structurile de primire turistică colective în ianuarie-septembrie 2022 a crescut cu 77,3 mii de turiști (de 2,7 ori), a celor rezidenți – cu 55,7 mii de turiști (+68,2%). În perioada de raport a statisticii, ponderea turiștilor în numărul total de turiști cazați, care au preferat să se cazeze în structurile de primire turistică colective din mun. Chișinău a constituit 66,0%, regiunile de dezvoltare Centru – 19,1%, Sud – 7,0%, Nord – 6,6% și UTA Găgăuzia – 1,3%.
În ultimele luni, Moldova a arătat lumii că ospitalitatea noastră nu este doar pentru călători, ci este și pentru vecinii noștri care au nevoie de o mână de ajutor, precum cei peste 450.000 de ucraineni care au venit în țara în căutarea siguranței. Cramele, pensiunile și oamenii și-au deschis instant casele și inimile pentru a-i primi și a le oferi un refugiu sigur, astfel fiind solidari cu Ucraina și campania națională – Moldova pentru Pace.
Deși Moldova mai este influențată de efectele războiui, pandemiei și a crizei economice, dar cu o tactică bună și ajutorul finanțărilor, poate avea o creștere a potențialului turistic rural.
AUTOR: Maria Calcev
***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu American Chamber of Commerce in Moldova cu susținerea financiară de la U.S. Embassy Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.