ANALIZĂ: Piața imobiliară din Moldova, într-o criză din cauza inflației

De câteva luni piața imobiliară a intrat într-o criză din cauza inflației, post-efectul a războiului din Ucraina. Ca urmare se atestă o scădere a proiectelor noi pentru anul viitor și o majorare semnificativă a prețurilor pentru apartamente.

Astfel, am făcut o analiză a dateleor statistice care au fost prezentate până acum , pentru a face o comparație între prognoze și realitate, precum și să observăm cum sau schimbat în decurs de câteva luni prețurile pentru produsele imobiliare.

Așadar, situația pentru luna iulie a piaței imobiliare înregistrează o stabilitate a prețurilor pentru apartamente, prețurile au stabilit maxime istoice de pină acum..900-1000 euro/m2 (apartamente în blocuri noi în varianta albă), 1000-1200 euro/m2 (apartamente în blocuri noi cu reparație) și 870-920 euro/m2 (pentru apartamente în blocurile vechi). Aceste fapt, pentru momentul cela a fost argumentat ca fiind cererea mare din partea moldovenilor pentru a procura locuința pentru propria folosință sau cu investiții în viitor. La acea creștere a contribuit mai mulți factori cum ar fi Programul Prima Casă, credite ipotecare ieftine, inflația record nu doar din țară dar și pe teritoriul Europei, creșterea prețurilor pentru materialele de construcție etc. Atunci a fost prognozat o corecție a prețurilor la pînă 5-10% pînă la sfîrșitul anului, fiind greu nu doar șă procure apartamente dar și pentru doritorii să își vînadă proprietățile.

În luna octombrie, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ a trecut de 900 de euro, în creştere cu 5 la sută faţă de luna septembrie. Experţii susţin că aceste majorări sunt dictate de scumpirea creditelor, dar şi a inflaţiei ridicate, totodată experţii mai spun că în acelaşi timp pe piaţa imobiliară se atestă o reducere a tranzacţiilor.

Economistul Veaceslav Ioniță a remarcat, în cadrul analizei sale săptămânale, o reducere de peste 50% a noilor proiecte imobiliare, precum și o reducere drastică a numărului locuințelor date în exploatare.„În 2020 – 2021 am avut o prea bruscă creşterea a preţurilor şi a speriat oamenii, plus în acest an au mai apărut încă doi factori nedoriţi: războiul din Ucraina care tot a descurajat oamenii şi doi – preţul la ipotecă şi condiţiile de creditare prin ipotecă au devenit cu mult, cu mult mai drastice şi populaţia se creditează în acest an cu mult mai slab decât a făcut-o în precedenţii doi ani”, a declarat Veaceslav Ioniţă, expert economic.Potrivit agenţilor imobiliari, în octombrie preţul unui metru pătrat de spaţiu locativ a crescut cu aproape 30 de euro faţă de luna precedentă. La Chişinău acesta oscilează între 920 şi 1200 de euro. În present, oferta depăşeşte cererea de pe piaţă. Cu toate acestea, imobilele cu oferte atractive îşi găsesc uneori cumpărătorii şi în 2-3 ore.

„Cele mai solicitate sunt aprtamentele cu metraje mici cu o cameră şi două, bineînţeles dacă gasim în blocuri noi pentru că nu se cam găsesc, că acum nu prea avem construcţii noi, asta înseamnă că ne aşteaptă o creştere de preţuri. Dacă vorbim de blocuri noi, sunt oferte începând de la 920-930 de euro m2, dacă vorbim de case în blocuri vechi, la moment cererea este de cca 1000-1200 de euro”, a declarat Eugeniu Ţurcanu, director de vânzări, companie imobiliară.

Astfel, “anul viitor riscăm să avem o situație și mai grea deoarece lucrări noi în acest an practic nu se fac”, a conchis Veaceslav Ioniță. Experții prevăd că impactul situației de pe piața imobiliară va fi resimțit, volumul de lucrări scade mult, către anul 2023, iar schimbarea depinde în totalitate de evoluțiile din Ucraina împreună cu inflația.

AUTOR: Maria Calcev 

***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu American Chamber of Commerce in Moldova cu susținerea financiară de la U.S. Embassy Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.