Ana Rusnac, doctor în științe chimice, USM, laureata finalei naționale a concursului “Teza mea de doctorat în 180 de secunde”

Universitatea de Stat din Moldova a fost reprezentată cu succes la finala națională a competiției „Teza mea de doctorat în 180 de secunde” / „Ma thèse en 180 secondes”, la data de 11 iunie curent, organizată de Biroul național al Agenției universitare a Francofoniei (AUF) AUF Moldova în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Ambasada Franței în Republica Moldova, oficiul Erasmus+ Moldova și Agenția națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC).

Premiul I a fost câștigat de Ana RUSNAC, doctor în științe chimice, Universitatea de Stat din Moldova, care a impresionat juriul cu teza sa întitulată „Sinteza și proprietățile biologice ale combinațiilor coordinative a unor biometale cu tiosemicarbazone în baza 4-aminobenzoatului de etil”, cercetare realizată sub îndrumarea acad., prof. univ., dr. hab. în șt. chimice, Aurelian GULEA. Autoarea explorează chimia coordinativă, un domeniu fascinant care studiază combinațiile formate din molecule organice cu atomi donatori de electroni. În prezentarea sa, Ana Rusnac a demonstrat forță de argumentare, abilități remarcabile de utilizare a tehnicilor de vulgarizare a științei și o capacitate apreciabilă de a stabili o legătură puternică cu publicul.

De asemenea, Universitatea de Stat din Moldova a fost reprezentată cu mândrie și de Cristina ENICOV, dr. în filologie, cu tema „Particularitățile lingvo-pragmatice ale enunțului averbal în discursul publicitar”, care a reușit să convingă juriul și audiența de importanța frazei averbale în comunicarea publicitară, evidențiind subtilitățile și eficacitatea acesteia în contextul limbii franceze contemporane.

Evenimentul a reunit personalități, precum: E.S., Paul GRAHAM, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Adriana CAZACU-TIGAIE, Secretar de Stat la Ministerul Educației și Cercetării și Adrian TĂNĂSESCU, Director adjunct proiecte la AUF-Europa centrală și orientală.

Concursul a fost deschis publicului larg, reunind prorectori, decani, directori ai școlilor doctorale, profesori universitari și studenți din universitățile membre AUF din țara noastră. Prin această competiție, organizatorii și partenerii și-au propus să promoveze și să dinamizeze cercetarea la nivel național, să consolideze dialogul dintre știință și societate și să pună în valoare francofonia în mediul universitar.