Ambulanța a fost solicitată de 17 mii de oameni, în doar o săptămână

Pe parcursul săptămânii trecute, ambulanța a fost solicitată pentru 16.969 de cetățeni, cu aproape 3 mii mai mult decât săptămâna precedentă, informează IMSP CNAMUP.

Mai exact, în perioada 18-25 decembrie, au fost înregistrate 4.220 solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare, dintre care 62 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele respiratorii au constituit 2854 de cazuri, dintre care 1405 pe motivul infecțiilor respiratorii virale acute; urmate de – 2248 urgențe neurologice, dintre care 290 de accidente vasculare cerebrale.

Totodată, medicii au fost solicitați pentru 1.292 de pacienți cu urgențe traumatologice.

Alte 69 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență, după ce au suferit în urma accidentelor rutiere.  După acordarea primului ajutor medical, la spital au fost  transportați 52 de pacienți, inclusiv 10 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

În aceeași perioadă, ambulanța a fost solicitată pentru 57 de pacienți cu intoxicații, printre care 22 cazuri de intoxicații cu medicamente și 12 cu alcool.

Totodată, intervenția echipelor de medici a fost necesară pentru 28 persoane cu combustii; 2 persoane diagnosticate cu hipotermie și 2 cu degerătură.

CNAMUP precizează că pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 490 de apeluri inutile, care nu se încadrează în criteriile solicitărilor de urgențe medicale.