Muzeul Grev Kafi, a fost înființat acum doi ani de către doi pictori, soții care au avut drept scop demonstrarea culturii prin artă. Fiecare tablou ascunde în el un mesaj și o istorie, care promovează cultura umană, legătura dintre om-natură. Tablourile pot fi atribuite simblolismului, dat fiind faptul că artiștii au folosit mesaje ascunse în tablouri.
Denumirea muzeului Grev Kafi este pseudonimul a doi pictori simboliști, Evdochia Fidelscaia și Grigorie Cabacinîi. Ambii au finisat studiile și după au decis să plece în munții din Kazahstan pentru a vedea frumusețea de acolo. Fiind cuceriți de munți, ei au rămas acolo pentru 15 ani pentru a savura acest fenomen miraculos. Ei faceau mici pauze vara pentru a reveni acasă, în Moldova, să se revadă cu rudele, dar și aici creația nu se stopa, sunt numeroase tablouri din grădina soților, care este amplasată în spatele muzeului. Toată viața soții au pictat împreună, zile întregi, tablorui de mărimi foarte mari, care necesită timp și răbdare.
,, Când am venit din Chișinău în Kazahstan, am fost uimiți de frumusețea munților, nu credeam că ne vom îndrăgosti de ei, am plecat cu gândul doar să-i vedem, și am rămas pentru 15 ani… Atât de mult ei ne-au intrat în inimă’’ spune Grigore Cabacinîi.
Sursa: Arhiva Personală
Toate tablourile sunt pictate din 7 culori ale curcubeului și culoarea albă, pictorii nu au vrut ca în tablourile sale să persiste culori întunecate, de aceea tabloruile sunt aprinse și plină de viață.
,, Văzând muzeele lumii unde tablourile sunt practic negre, unde intri și nu ești în apele tale, noi am decis că tablourile noastre nu vor fi așa.“ a spus Grigore Cabacinîi
Sursa: Arhiva Personală
Pentru a întelege esența tablourilor domnul Grigore este zilnic în muzeu, și așteaptă cu mare drag persoanele interesate pentru a le desluși detaliat despre creațiile sale. Aceste tablouri au fost pictate în perioada URSS, când nu se permitea să se vorbească direct despre religie și opina personală, mesajele ascunse din spatele tablourilor vă vor face să fiți frumos uimiți.
Sursa: Arhiva Personală
Pentru a vizita acest muzeu este necesar doar să fie dorință, intrarea este gratis iar cei care vor să ajute cu un mic suport financiar sun bineveniți, muzeul este deschis de luni până vineri, pe strada Alexandru cel bun 115.
AUTOR: Alina Mereuță