ÎȚI DOREȘTI UN VIITOR ASIGURAT ȘI CREATIV? Te atrage jurnalismul de investigație sau cel de televiziune, dorești să te auzi la radio sau să scrii articole pentru presa online, ești pasionat/-ă de comunicarea strategică sau branding, te interesează producția new media sau design de sunet (sound design), atunci trebuie să vii Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Doar aici găsești o gamă variată de programe educaționale adaptate la cele mai actuale cerințe ale industriei media și tendințe din sectorul comunicării și relațiilor publice, dar și din domeniul biblioteconomic.
Iată 5 motive de ce trebuie să aplici la FJȘC:
MOTIVUL NR.1: DIVERSE programe de studii superioare de licență în jurnalism, comunicare, producție multimedia și biblioteconomie
Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării pune la dispoziție o gamă variată de specialități la ciclul I – licență, și mai multe programe la ciclul II – masterat. La licență, ai posibilitatea de a alege între specialități precum: Jurnalism și procese mediatice, Comunicare și relații publice, Producție multimedia și Biblioteconomie, asistență informațională și arhivistică. Fiecare dintre aceste domenii îți va oferi cunoștințe esențiale și competențe necesare pentru o inserție imediată în câmpul muncii.
Astfel, specialitatea Jurnalism și procese mediatice (JPM) îți va dezvălui tainele jurnalismului modern și ale industriei media, pregătindu-te pentru a deveni un profesionist/-ă capabil/-ă să analizeze procesele actuale din domeniul mediatic. Vei avea parte de lecții de profesionalizare, ieșiri în teren, ore de laborator ce se vor desfășura în regim de redacție. Vei învăța cum să scrii o știre, un interviu, o investigație jurnalistică; vei avea ore de dicție, de jurnalism radio și jurnalism TV; vei înțelege ce înseamnă dezinformarea și cum să dejugi propaganda și manipularea.
Dacă vei opta pentru specialitatea Comunicare și relații publice (CRP), atunci vei avea posibilitatea să-ți dezvolți abilități de comunicare eficientă, necesare în diverse contexte profesionale. Dacă dorești să fii purtător de cuvânt, specialist în comunicare sau branding, să elaborezi campanii de comunicare publică sau să faci content pentru social media, atunci CRP este pentru TINE!
Producție multimedia (PM) îți va oferi instrumentele necesare pentru a crea divers conținut captivant (în zona media, social media, sunetului, animației, jocurilor video), folosind tehnologia de ultimă generație. Vei studia de la profesioniști din domeniul publicitar, animației și a realității virtuale. Vei fi implicat/-ă în realizarea spoturilor, filmelor; vei monta, vei macheta și vei proiecta și genera conținut pentru diverse entități.
Venind la specialitatea Biblioteconomie, asistență informațională și arhivistică (BAIA) vei învăța cum să organizezi, să cataloghezi, să administrezi și să oferi acces la colecții de carte și documente, atât fizice, cât și digitale; vei fi familiarizat/-ă cum să gestionezi, să organizezi și să conservi documentele de arhivă, asigurând accesul la ele pentru cercetare și documentare. De asemenea, vei dobândi cunoștințe despre legislația arhivistică și despre principiile conservării documentelor.
MOTIVUL NR.2: Programe de master pentru o carieră avansată
După finalizarea studiilor de licență, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării îți oferă opțiuni de masterat în Producție video și media promoting și Relații publice și publicitate.
- La programul Producție video și media promoting vei învăța strategii avansate de elaborare a scripturilor pentru documentare video, instrumente eficiente de elaborare și promovare eficientă a produselor media, pregătindu-te pentru roluri cheie în producția video, marketingul și publicitatea media. Din acest an vei realiza filme documentare, vei elabora produse media integrate și vei contribui la realizarea unor podcasturi în studioul de podcasting de la FJȘC.
- La programul Relații publice și publicitate vei învăță comunicare managerială, semiotica publicității, event planing, tehnologii moderne de promovare etc. Dacă îți dorești o avansare, atunci studiile de master pot contribui la o ascensiune organică pentru a deveni un specialist principal în departamentele de comunicare și PR, un șef de secție/departament etc.
MOTIVUL NR.3: Studii de CALITATE recunoscute la nivel național și internațional
Universitatea de Stat din Moldova este recunoscută pentru standardele sale academice ridicate și pentru cadrele didactice profesioniste, calificate. USM se regăsește anual în topuri privind calitatea studiilor livrate (lider în clasamentul Webometrics „Transparent Ranking” etc.) În cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării activează cadre didactice care dețin titluri științifico-didactice: doctori, doctori habilitați, conferențiari universitari, profesori universitari și profesori cu experiență vastă în domeniu (jurnaliști, manageri de instituții, coordonatori de proiecte, specialiști în comunicare strategică, SMM, manageri de biblioteci). Atât corpul administrativ, cât și cel didactic participă permanent în mobilități academice, școli de perfecționare și programe de instruire. Odată ce vei deveni student/-ă la FJȘC vei putea să aplici la diferite burse și să înveți un semestru într-o țară europeană. FJȘC are încheiate mai multe acorduri de colaborare și parteneriate cu piața muncii, ceea ce asigură apropierea dintre mediul academic și cel profesional.
MOTIVUL NR.4: Oportunități de dezvoltare profesională
Pe lângă cursurile teoretice, facultatea noastră pune un accent deosebit pe aplicarea cunoștințelor în practică și pe implicarea în diverse activități extracurriculare. Vei avea acces la laboratoare de producție multimedia, studiouri de radio, podcasting și televiziune. Vei participa la ore de jurnalism cu invitați speciali, ore de profesionalizare, traininguri; vei avea parte de stagii și colaborări cu diverse instituții media, agenții de comunicare și PR, studiouri de producție animată/realitate virtuală, dar și cu hub-uri din domeniul biblioteconomic și arhivistic. Aceste experiențe practice sunt esențiale pentru a-ți construi un portofoliu solid și pentru a-ți dezvolta abilități aplicabile în piața muncii. Totodată, CS FJȘC (Consiliul Studenților FJȘC-iști) te invită să faci parte din echipa care organizează la facultate cele mai COOL evenimente și activități nonformale.
MOTIVUL nr.5: Formarea unei rețele de contacte și integrare eficientă și rapidă în comunitatea profesională
Studiile la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, îți oferă oportunitatea de a construi o rețea solidă de contacte în domeniu prin intermediul proiectelor, seminariilor/orelor de laborator și evenimentelor organizate. Participând la conferințe și colaborând cu profesioniști din industrie, vei putea să îți construiești relații valoroase care îți vor facilita integrarea în comunitatea profesională. Pe parcursul studiilor vei avea posibilitatea de a interacționa cu personalități: scriitori, poeți, lideri politici, artiști, actori, jurnaliști etc.
*** Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicări a Universității de Stat din Moldova, înființată în 1980 este o instituție care promovează valorile europene în pregătirea viitorilor jurnaliști, comunicatori, specialiști în domeniile producție multimedia și biblioteconomie și arhivistică – meserii extrem de solicitate actualmente pe piața muncii. Standardele educaţionale adoptate la FJȘC promovează profesionalismul, libertatea cugetării, responsabilitatea socială şi spiritul de creaţie, iar echipamentul din laboratoarele instructive de Radio, TV și Multimedia asigură în măsură deplină pregătirea studenţilor în baza tehnologiilor informaţionale moderne. Facultatea este deschisă pentru toţi acei care împărtăşesc aceste opţiuni, salutând şi sprijinind iniţiativele studenţilor şi ale profesorilor.
Misiunea principală a Facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării, în acord cu misiunea Universității de Stat din Moldova este de a asigura un învățământ modern, european, centrat pe student prin excelența cunoașterii și formarea competențelor și caracterelor, în care activitățile instructiv-didactice, științifice și organizaționale se combină armonios cu modelul academic al celei mai mari universități din Republica Moldova, pentru a oferi oportunități de dezvoltare profesională și personală adaptate nevoilor și intereselor studenților.
Alegerea corectă este cheia pentru ați modela un viitor mai bun!
PUTEREA VIITORULUI ESTE A USM-IȘTILOR!