Absolvenții domeniilor artistice, încurajați financiar să profeseze în teritoriu

Tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști care vor alege să promoveze cultura în teritoriu vor beneficia, din anul 2024, de indemnizații unice, în valoare de 90-120 de mii de lei. Decizia se conține în modificările la Legea culturii, adoptate astăzi.

Proiectul este destinat tinerilor care, în primul an după absolvirea instituțiilor cu profil artistic, vor merge să activeze în instituțiile publice din domeniul culturii/în subdiviziunile autorităților publice locale ce desfășoară o activitate culturală în municipiile, orașele și satele din țară.

În primii trei ani de muncă, aceștia vor beneficia din contul bugetului de stat, în condițiile stabilite de Guvern, de o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, respectiv de 90 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor profesional-tehnice. Sumele urmează să fie plătite în trei rate egale.

„Prin această modificare, ne propunem să creăm condiții pentru o distribuție geografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale din țara noastră, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

Conform ultimelor statistici, în Republica Moldova, funcționează 1300 de biblioteci publice teritoriale, 1194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.

Totodată, doar 10% din absolvenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, profilul Arte, au fost plasați în câmpul muncii în ultimii trei ani și niciunul dintre absolvenții celor cinci instituții de învățământ profesional-tehnic cu profil Arte (265 de studenți) nu a mers să se angajeze în teritoriu, cel puțin în anul 2022.

Practici similare, prin care se acordă facilități financiare pentru tinerii profesioniști care merg să muncească în teritoriu, sunt deja puse în aplicare în domeniul medicinei și în cel al educației.