Peste 160 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la Forumul Mass-Media 2023, care a început luni la Chișinău. La evenimentul care va dura două zile, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți naționali și de peste hotare.
Forumul Mass-Media 2023 va fi deschis de președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, iar apoi participanții vor fi salutați de Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, Jānis Mažeiks, ambasador, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Raimar Wagner, directorul biroul pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), și Daniela Vidaicu, directoare de Advocacy și Programe a Fundației Soros Moldova.
La prima dezbatere, „Piața media din Moldova: 2023 vs 2022”, jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții publice și autorități de reglementare vor evalua schimbările de piața media moldovenească din ultimul an. Despre încrederea publicului în mass-media și responsabilitatea jurnaliștilor se va discuta la a doua dezbatere a Forumului, întitulată „Încrederea în presă: ce-am avut și ce-am pierdut”, la care vor participa profesioniști media cu experiență și jurnaliști începători, dar și expertul internațional Dainius Radzevičius, președintele Uniunii Jurnaliștilor din Lituania. La a treia dezbatere – „Cum dezinformarea viciază democrația”, jurnalistul și expertul român Marian Voicu va vorbi despre efectele negative ale dezinformării și cum aceasta subminează procesele democratice în baza unor exemple din România, Republica Moldova, din regiune și din lume.
În cele două zile ale Forumului Mass-Media 2023 se vor desfășura și trei ateliere la teme actuale pentru colaboratorii media: abordările inovative în redacțiile mici, costurile independenței editoriale și inteligența artificială în jurnalism. La aceste ateliere au fost invitați experții internaționali Deividas Ridikas (Lituania), Dan Tăpălagă (România) și Sebastian Mondial (Germania).
În cadrul Forumului vor avea loc și câteva evenimente speciale. La unul din ele, Dawid Sześciło (Polonia) șiStela Pavlov (R. Moldova) vor prezenta studiul Freedom House „Indicele accesului la informație: Măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”. La o altă activitate, expertul american Steven Youngblood va vorbi despre principiile jurnalismului de pace, iar tema promovării diversității și a incluziunii în mass-media va fi abordată la evenimentul întitulat „Posaganda pentru drepturile omului”. Tradițional, la Forumul Mass-Media va fi lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici”, ajunsă la ediția a șasea, și vor fi premiați câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului”. Vor avea loc alte câteva festivități de premiere. Astfel, Consiliul de Presă va înmâna Premiul național de etică și deontologie jurnalistică 2023, iar Asociația Presei Independente (API) va premia câștigători ediției a doua a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială.
La finalul evenimentului, participanții vor adopta Rezoluția Forumului Mass-Media 2023 care va fi transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.
Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual, începând cu 2015, de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).