A fost lansat concursul de proiecte pentru perioada 2025-2026 în susținerea cercetătorilor

Au fost anunțate inițiativele esențiale pentru dezvoltarea cercetării în Republica Moldova, fiind subliniată alocarea peste 100 de milioane de lei pentru susținerea cercetătorilor, ceea ce reprezintă un buget de circa 5 ori mai mare decât cel utilizat anul trecut.

„Prin aceste investiții, ne propunem să sprijinim cel puțin 200 de cercetători, dintre care 100 vor fi tineri. Pentru a stimula excelența și colaborarea internațională, lansăm cinci tipuri de proiecte. În plus, în luna martie vom anunța alte două apeluri destinate transferului tehnologic și specializării inteligente, cu un fond suplimentar de 40 de milioane de lei. Aceste inițiative reflectă angajamentul nostru de a sprijini cercetătorii, de a atrage tineri talentați și de a facilita schimbul de cunoștințe între Republica Moldova și diaspora științifică. Republica Moldova are nevoie de cercetători. De aceea, este responsabilitatea noastră, ca stat, să susținem cercetarea, să investim în infrastructura de cercetare, să adoptăm politici care să stimuleze excelența în acest domeniu”, a declarat ministrul Dan Perciun. De asemenea, ministrul Dan Perciun a mulțumit directorului Aurelia Hanganu și întregii echipe ANCD pentru munca excelentă din ultimii ani și pentru energia cu care se  implementează aceste iniațiative.

Mai multe detalii despre fiecare concurs, precum și condițiile de participare la concursuri, au fost prezentate de Aurelia Hanganu, directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

„Concursurile de proiecte lansate sunt rezultatul eforturilor comune ale Ministerului Educației și Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare de a crea noi oportunități pentru comunitatea academică din Republica Moldova. Propunerile de proiecte vor fi primite până la 4 aprilie 2025, iar procesul de evaluare se va desfășura în două etape, în lunile aprilie-mai 2025, iar rezultatele vor fi validate în iunie 2025, astfel încât contractele să fie semnate cât mai curând posibil”, a precizat directorul general al ANCD, Aurelia Hanganu.

Conducerea ANCD a prezentat specificul celor cinci tipuri de concursuri de proiecte lansate cu scopul de a stimula dezvoltarea cercetării și colaborarea internațională, atenționând asupra modificărilor intrate în vigoare. Astfel, directorul Aurelia Hanganu a subliniat că pentru concursul „Stimularea excelenței cercetărilor științifice” este preconizat un buget de 24 milioane lei, cu finanțări de până la 600 mii lei per proiect. Concursul „Tinerii cercetători” are un buget de 22,5 milioane lei, fiind acordat până la 900 mii lei per proiect. Pentru „Programul de proiecte comune de colaborare între diaspora științifică și organizațiile de cercetare din RM” (Programul ReBRAIN) este stabilită finanțarea de 10 milioane lei pentru atragerea diasporei științifice. Concursul „Vouchere inovaționale”, destinat susținerii transferului de cunoștințe între cercetare și mediul de afaceri, precum și cel referitor la Proiectele pentru dezvoltarea capacităților de participare la Programul Orizont Europa”, care va facilita integrarea în programele europene, vor avea finanțarea de 2 milioane lei per concurs.

La finalul conferinței de presă, conducerea MEC și ANCD au reiterat intenția de a investi continuu în cercetare, pentru a susține excelența și a îmbunătăți condițiile pentru dezvoltarea acestui domeniu strategic. De asemenea, oficialii au îndemnat toți cercetătorii să participe la apelurile lansate și să valorifice aceste oportunități pentru a contribui la progresul științific al țării noastre.