La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansat volumul trei al cărții „Războiul Monumentelor”, scrisă de avocatul Iulian Rusanovschi, lucrare unde descrie operele comemorative de război și cimitirele Armatei Naționale Române din Basarabia și nordul Bucovinei” de restabilire a monumentelor românești interbelice din Republica Moldova.
Volumul cuprinde peste 1100 pagini de istorie militară românească, documente de epocă și fotografii din teren. Cartea este prefațată de Generalul-maior Radu Theodoru, luptător în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În primul volum, Iulian Rusanovschi trece în revistă toate monumentele care au fost ridicate în perioada interbelică și care au fost distruse de sovietici în timpul primei ocupații și după al Doilea Război Mondial, iar în acest volum, dumnealui arată pe localități activitatea echipei în ceea ce privește restabilirea acestor monumente.
,,Această carte are un caracter enciclopedic, Iulian Rusanovschi a prezentat evenimentele pe județe, așa cum a fost în Basarabia și nordul Bucovinei și vreau să vă spun că au murit oameni pentru eliberarea Basarabiei. Pe vremea aceea, a războiului, Antonescu a dat cererea ca morții să fie îngropați în cimitirele din sublocalitățole Basarabiei. De aceea pe teritoriul Basarabiei am avut foarte multe cimitire, care se restabilesc acum, Domul Rusanovschi a restabilit aceste cimitire și numele soldaților care nu se mai înțelege pe morminte”, spune istoricul Anatol Petrencu.
Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au participat la redactarea, restabilirea acestor monumente și cimitire uitate în timp. Aceștia comemorează jertfei eroilor, care au luptat pentru Integritatea Națională și pentru păstrarea credinței strămoșești.
Preotul capelan, profesor universitar, Viorel Cojocaru, povestește despre preoții basarabeni care au luptat cot la cot cu soldații români pe front.
,,Această carte vine să încurajeze, să împrospăteaze memoria noastră, pe de altă încearcă să se axeze pe fanizme, care sunt efemere, de aceea cultivarea valorilor de care avem nevoie astăzi, demnitate și națiune, vine cumva și în susținerea profesorilor din școli, pentru că aceștia pot aduce la cunoștință despre eroii din fiecare localitate a Basarabiei”.
Această trilogie ,,Războiul Monumentelor” aduce în amintirea noastră despre toate monumentele distruse de sovietici și uitate de actuala populație a Basarabiei.
,,Te încurajez să nu te oprești aici și să continui această cercetare și în spațiul din stânga Nistrului, pentru că Transnistria tot este plină de morminte, semne comemorative românești și să ajungi până la Odesa, pentru că și acolo sunt multe lucruri interesante”, sugerează profesorul universitar, Ion Negrei.
Toți cercetătorii și oamenii care au contribuit la realizarea cărții, au povestit publicului multe istorii interesante din timpul sovietic, despre pământurile, soldații, cimitirele și monumentele, care multe dintre ele au fost ruinate, dar acum restabilite.
AUTOR: Daniela Novac, stagiară