3 Decembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

Pe 3 decembrie este marcată anual Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), la 1 ianuarie 2023 numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Moldova a constituit 162,3 mii persoane. Majoritatea persoanelor aveau vârsta de 30-45 ani. Biroul a declarat că bărbații predomină în rândul persoanelor cu dizabilități.

Primarul capitalei Ion Ceban a menționat că în municipiu funcționează 67 de Centre de Resurse Educaţionale Incluzive, cu un contingent de 882 de copii.  Cu ocazia zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că autoritățile au asigurat, cu suportul partenerilor, acordarea a 90 de colete cu produse alimentare și 24 de colete cu scutece. În luna decembrie, a adăugat edilul, urmează distribuirea a încă 50 de colete cu produse alimentare. Totodată, a adăugat Ceban, alte 300 de persoane, inclusiv 57 de persoane cu dizabilități, timp de 3 săptămâni, vor avea posibilitatea să facă cumpărături de produse alimentare și de igienă, odată în săptămână, în schimbul unor puncte.

La fel alte 500 de persoane cu dizabilități severe vor beneficia de asistență sub formă de produse alimentare, de igienă, filtre pentru apă, lenjerie de pat, prosoape, pături și haine de iarnă, cu suportul Societății Crucea Roșie. Ceban a mai spus că, pe 2 decembrie, 100 persoane cu dizabilități au avut parte de o masă festivă, în sumă de 25000 de lei, finanțată de Primăria Municipiului Chișinău. „De asemenea, din fondul municipal de susținere a populației, 50 de persoane cu dizabilități, membrii ai A.O. Societatea Invalizilor, au beneficiat de ajutor material, în sumă totală de 100 000 de lei”, a adăugat el.

Potrivit lui Ceban, la nivel de municipiu funcționează 67 de Centre de Resurse Educaţionale Incluzive, cu un contingent de 882 de copii încadrați în 714 instituţii de învăţământ primar şi secundar şi 168 de copii plasați în instituţiile de educaţie timpurie, ghidați de 73 de cadre de sprijin.

Reprezentanții Biroului Național de Statistică au raportat că, la 1 ianuarie 2023, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 162,3 mii persoane, inclusiv 10,9 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Potrivit Biroului, persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populaţia cu reședință obișnuită a ţării.

Biroul a specificat că majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 ani și că bărbații predomină în rândul persoanelor recunoscute cu dizabilități.