28 de puncte Safe Space destinate refugiaților activează în Republica Moldova

De la începutul războiului în Ucraina, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a creat în Republica Moldova 28 de puncte Safe Space, dintre care 8 puncte mobile, pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială atât refugiaților, cât și persoanelor din comunitate, care se află în situații de risc. Unul dintre acestea se află în incinta Centrului Tinerilor Naturaliști din sectorul Botanica al Capitalei.

Punctele Safe Space pentru refugiații din Ucraina sunt amenajate în toată Republica Moldova. La Centrul Tinerilor Naturalişti din Chişinău vin zilnic aproape 60 de ucraineni. Astăzi, acolo a fost organizată ziua ușilor deschise, iar cei prezenți au putut afla atât despre facilitățile de care beneficiază persoanele refugiate din Ucraina, cât și despre școala temporară amenajată pentru tinerii care continuă să fie înscriși în instituțiile de învățământ din țara de origine și care participă la ore în regim online.

La eveniment a participat reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada, precum și reprezentanți ai altor organizații partenere.

„Acest spațiu este unul atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru cetățenii din Moldova, tineri și vârstnici… E o combinație de safe space pentru tineri și vârstnici. Mulțumesc celor care depun efort și entuziasm în acest centru, energie pentru ca cei care pășesc pragul centrului să rămână mulțumiți, să revină ori de câte ori au nevoie. Mulțumesc și ambasdorului Japoniei pentru ajutorul pe care îl oferă refugiaților din Ucraina. Mulțumim și responsabililor de la minister că au acceptat să fie alături de noi”, a declarat Nigina Abaszada.

Ambasadorul Japoniei în Moldova, Yamada Yoichiro, prezent la eveniment declară că îi pare „foarte rău că milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din țară pentru a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi”.

„Sperăm că refugiații se vor putea întoarce acasă și se vor reuni cu familiile și prietenii lor cât mai curând posibil”, a spus diplomatul.

Războiul le-a luat totul, dar nu și speranța că vor putea fi din nou fericiți. Refugiații din Ucraina spun că au găsit multă alinare la centrele pentru refugiați Save Space. Aici femeile și copiii au parte de asistență psihologică, cursuri de limbă română și alte lecții online. Vestea despre ajutorul prețios oferit de în aceste puncte s-a dus din gură în gură, astfel că acum sunt foarte mulți beneficiari.

Tatiana Severin este refugiată din Ucraina și ne spune: „Aici vine fiica mea cea mai mare de 14 ani, am încă un băieţel care acum trebuie să ajungă. El are şase ani. Iar cel mai mic copil are opt luni şi a fost născut aici. Am născut în siguranţă. Totul a fost gratis, iar medicii au fost buni”.

Locul a devenit şi o şcoală temporară. Pe lângă lecţiile online, unii copii împreună cu părinţii lor au posibilitatea să înveţe şi limba română. Așa numitele spații sigure au devenit ca o a doua casă pentru mulți refugiați din Ucraina.

Ion, un tânăr de 7 ani mărturisește: „Acest centru este foarte util și foarte interesant. A fost creat cu dragoste. Pe noi aici ne așteaptă în fiecare zi cu ocupații foarte interesante pentru copiii noștri. Asta pentru noi e de neprețuit”.

De serviciile centrelor Safe Space beneficiază peste 20 000 de femei, tineri și persoane în etate. Punctele au fost creat de Fondul ONU pentru Populație și oferă asistență fizică, emoțională și socială atât refugiaților, cât și persoanelor din comunitate, aflate în situație de risc. Astăzi în țara noastră se află peste 100 000 de refugiați.

AUTOR: Marina Cărăuș