Roman Donos: „Activitatea mea academică este îndreptată spre pregătirea mea profesională – lucru ce mă motivează să lupt, să învăț și să ajung spre realizări cât mai mari”

Datele prezentate de Biroul Național de Statistică, indică faptul că studenții care participă la peste 90% din cursuriși diverse activități au mai multe șanse de a primi note mari, decât cei cu rate de prezență mai mici. Roman Donos este student în anul II, Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Administrație Publică, din cadrul Universității de Stat din MoldovaÎn toamna anului trecut, datorită succeselor academice remarcabile, a câștigat bursa regală, „Bursa Regelui Ferdinand”, în valoare de 1000 de euro. În continuare, aflăm despre pasiunea lui Roman pentru administrație publică și importanța implicării în activități extracurriculare. 

Unda Liberă: Actualmente ai 20 de ani, dar îți mai amintești ce ai vrut să devii când erai copil?

Roman Donos: Sunt originar din orașul Chișinău, deci am avut o copilărie destul de calmă și frumoasă. Am avut dorința de a învăța să cânt la pian. Părinții mei au stimulat această idee, însă cu regret, ea nu a mai fost dezvoltată. Eu mereu mă gândeam care este utilitatea mea pentru viitorul acestei țări, așa că visul meu a fost să devin polițist. Deși, familia mea nu are tangență cu organele de drept, filmele pe care le-am vizionat mi-au stârnit curiozitatea asupra acestui domeniu în acea perioadă. Totodată, la vârsta de șapte ani, în familia mea a apărut un nou membru, un frate. Astfel,  începând cu anul 2010, copilăria mea s-a schimbat drastic. Tânărul visător a început cumva să se schimbe și probabil m-am maturizat începând cu acest moment. 

Unda Liberă: Ești student în anul doi la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Administrație Publică, din cadrul Universității de Stat din Moldova. De unde a pornit pasiunea ta pentru acest domeniu?

Roman Donos: Ca și orice personalitate în devenire, am fost indecis, întrucât prin clasele a 10-a, a 11-a, doream să devin procuror, iar ulterior comisar de poliție. Înainte de a veni la USM, am depus documentele la Academia de Poliție, Facultatea de Drept, unde am fost admis. Totodată, m-am înscris online la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea Relații Internaționale, unde la fel am fost acceptat.Totuși, părinții mi-au sugerat că mă prinde bine stilul formal, astfel m-am informat și am identificat o facultate care nu conține nici prea mult drept, dar care, în opinia mea, pe atunci a fost una solicitată, odată ce Republica Moldova are un deficit de funcționari publici.

Unda Liberă: Cum au fost pentru tine primele luni la facultate?

Roman Donos: Inițial, după ce am analizat planul de studiu la această specialitate am fost sceptic, fiindcă în primul semestru aveam cursuri precum istoria administrației publice și îmi puneam adesea întrebarea, dacă aici într-adevăr îmi este locul. Ulterior, deja am intrat în cursul dezvoltării domeniului administrației publice și am conștientizat că totul corespunde cu scopurile mele personale și că în viitor voi deveni funcționar public.

Unda Liberă: Într-o postare pe Facebook am văzut că la două februarie 2023, cu ocazia Zilei Internaționale a Alegerilor, ai exersat rolul de membru al Comisiei Electorale Centrale. Ce emoții ai trăit, mai ales că erai la început de drum?

Roman Donos: A fost ceva nou, deoarece fiind student abia în anul întâi la facultate, încă nu eram familiarizat cu acea atmosferă care este prezentă într-o instituție de stat. Însă, am primit acea invitație și am tratat activitatea mea cu o responsabilitate înaltă, deoarece pentru mine a fost important să demonstrez abilitățile mele de un bun orator și capacitățile de a putea gestiona și organiza o ședință. La simularea a ședinței Comisiei Electorale Centrale, am abordat cu colegii mei câteva subiecte, printre care: obligativitatea studiilor superioare pentru primari și posibilitatea tinerilor de a vota și participa la procesul electiv, de la vârsta de 16 ani. Deci, experiența a fost pozitivă și mi-a servit ca imbold pentru a excela în continuare ca student.

Unda Liberă: Cum ai reușit să depășești dificultățile în drumul tău spre succes?

Roman Donos: În primul rând, eu mereu mi-am pus ca principiu de bază, să-mi ating scopurile și idealurile până la urmă, indiferent de consecințele care pot urma. Am luptat cu toate impedimentele pe care eu le-am avut în acest proces. Există și persoane dragi, care mereu mă susțin și acest lucru este esențial. Țelul meu este de a avea cât mai multe realizări la facultate și cumva să am o autoritate nu doar în rândul studenților și a colegilor mei, dar și în rândul profesorilor. Pentru mine nu contează atât media, cât realizările academice.

Unda LiberăÎn toamna anului trecut, datorită succeselor academice remarcabile, ai câștigat bursa regală, „Bursa Regelui Ferdinand”, în valoare de 1000 de euro. Atunci când ai depus dosarul de participare, te-ai așteptat că vei fi tu, cel care va câștiga acest premiu?

Roman Donos: Este cert că eu nu m-am așteptat la acest câștig, fiindcă această bursă este unică, care se oferă anual pentru doar doi studenți de la USM. Concurența a fost mare, fiindcă au participat și au fost depuse dosare de la toate facultățile  universității noastre. Atunci când am aflat că sunt câștigătorul, nu am crezut, dar m-am bucurat foarte mult.

Unda Liberă: La București ai avut ocazia să discuți cu majestatea sa Margareta Custodele Coroanei Române. Cum a fost parcursul unei astfel de experiențe?

Roman Donos: Datorită implicării active a reprezentanților Universității de Stat din Moldova, s-a putut organiza o vizită cât mai productivă și constructivă. Împreună cu deținătoarea bursei regale „Bursa Reginei Maria”, Milena Morari, studenta anului trei, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, am mers în acea locație și acolo am avut  parte de o întâlnire prietenoasă din partea Casei Regale a României. Inițial aveam așteptări că va fi precum un palat din filme, dar e de fapt o clădire de dimensiuni medii, în interiorul căreia am identificat vestimentații, tablouri care, cumva au accentuat spiritul  regalitate. Ceremonia  a fost constituită din două etape. Prima etapă a fost cea formală, în care am primit diploma în cauză și am făcut poze. A doua parte a fost cea informală, în care la un pahar de șampanie, majestatea sa Margareta ne-a felicitat cu ocazia primirii acestei burse. Evident că a fost o mare onoare pentru mine.

Unda Liberă: Ai cheltuit deja banii?

Roman Donos: Încă nu, sunt o persoană foarte calculată și modestă. Păstrez acești bani pentru o eventuală dezvoltare personală, însă nu m-am gândit la ceva anume.

Unda Liberă: Ești ex-președintele Parlamentului Studențesc al Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative și actualul vicepreședinte, alegerile desfășurându-se în luna martie, curent. În ce constă activitatea ta în Parlamentul Studențesc FRIȘPA?

Roman Donos: Cum a zis și decanul facultății, Alexandru Solcan: „avem un mic stat, într-un întreg stat”. În cadrul FRIȘPA funcționează Autoguvernarea Studențească, care este delimitată de activitatea didactică. Autoguvernarea, la rândul său, este reprezentată de două organe, unul fiind executiv – Guvernul Studențesc FRIȘPA și legislativ – Parlamentul FRIȘPA, care este alcătuit doar din șefii de grupă. Avem chiar și propria Constituție. Misiunea principală a Parlamentului este de a respecta prevederile și normele legale ale Constituției în cauză; regulamentul de funcționare internă și organizarea Parlamentului; consultarea și informarea grupelor academice. Dacă tot Parlamentul este format din șefii din grupă, noi cumva preluăm informația de la conducerea facultății și deja o diseminăm studenților. Totodată, avem o misiune importantă, cea de a lucra și colabora cu Guvernul Studențesc FRIȘPA, în vederea organizării și desfășurării evenimentelor pentru dezvoltarea facultății noastre.

Unda Liberă: Ce satisfacție îți aduce implicarea în această activitate? 

Roman Donos: Pentru mine, ca ex-președinte al Parlamentului și actualul vicepreședinte al acestuia, este o mare responsabilitate, întrucât sunt șef de grupă și  am o funcție de conducere în cadrul Autoguvernării Studențești. Sunt bucuros când văd că activitatea Parlamentului aduce roade. Recent, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Guvernul Studențesc FRIȘPA a organizat o festivitate, în care a fost invitat un reprezentant al etniei rome.

Sursa: Roman Donos, Facebook, Arhiva personală

Unda Liberă: Ai menționat într-o postare pe Facebook că: „misiunea principală a administrației publice este satisfacerea nevoilor și intereselor cetățenilor”. Tu ai fost voluntar la Casa Națională de Asigurări Sociale. Cu ce te-ai ocupat acolo?

Roman Donos: Voluntariatul este o modalitate și un mecanism bun de autodezvoltare pentru un tânăr și cred că astfel de activități sunt necesare, pentru a-ți dezvolta sau accentua cele mai pozitive trăsături ale personalității tale. La Casa Națională de Asigurări Sociale, am încercat să observ latura a transparenței decizionale în cadrul autorităților publice centrale și locale. Voluntariatul la CNAS mi-a oferit o oportunitate de a putea fi alături de cetățeni, odată cu implementarea unui nou proiect, și anume „Ghișeul Unic”, în cadrul Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale. Cel mai solicitat a fost serviciul legat de acordarea pensiei. Eu m-am ocupat de informarea cetățenilor cu privire la existența Ghișeului Unic, prin intermediul căruia cetățenii fără să stea în rând și fără acele proceduri birocratice, care au fost până nu demult,  pot să apeleze cu ușurință la orice tip de serviciu public.

Unda Liberă: Care au fost lecțiile pe care le-ai învățat din activitatea te de voluntar?

Roman Donos: Am realizat faptul că, toți oamenii sunt diferiți. Pentru fiecare persoană trebuie să găsești o anumită abordare și e util să te poți adapta la unele situații, care apar spontan în procesul de activitate. Odată ce îmi doresc să ajung ca funcționar public, evident că trebuie prin intermediul voluntariatului să percep totuși specificul activității unei autorități publice. 

Unda Liberă: Ce ar putea motiva pe un student ca să se implice în activități de voluntariat?

Roman Donos: În opinia mea, un student cu adevărat implicat și care are dezvoltat spiritul său civic, trebuie să demonstreze prin intermediul activităților de voluntariat că lui pasă de viitorul acestei țări. În special, prin intermediul acțiunilor de voluntariat, noi dezvoltăm acea abilitate de leadership, acea competență de a analiza logic lucrurile care stau în fața noastră. Tinerii pot fi motivați prin oferirea certificatelor, în baza cărora ei pot accede la o funcție, de exemplu, într-un ONG sau într-o asociație obștească. În prezent, se pune un accent aprofundat, pe voluntariat, chiar la nivel de autorități publice și de stat. 

Sursa: Roman Donos, Facebook, Arhiva personală

Unda Liberă: Recent ai participat la sesiunea națională de comunicări științifice studențești și ai ocupat locul întâi. Tema lucrării tale științifice a fost analiza procesului de amalgamare voluntară în Republica Moldova. De ce ai ales un astfel de subiect?

Roman Donos: În ultima perioadă, în Republica Moldova se atestă o descreștere sporită a situației demografice. Este dureros să observ cum oamenii pleacă, în special satele rămân fără populație. Acest subiect trebuie abordat și sunt gata să lupt pentru bunăstarea țării. Din cauza acestei probleme, în conformitate cu avizul Comisiei Europene din anul 2023, s-a relevat că Republica Moldova este un stat fragmentat din perspectiva administrativ-teritorială și este necesară o reformă administrativă. Legea aprobată în anul 2023, cu privire la amalgamare voluntară, constă în ideea că o unitate administrativ-teritorială, dacă vine cu o inițiativă, poate să se unifice cu o altă unitate administrativ-teritorială de nivelul întâi. Pot fi sate, orașe și comune, care ulterior să creeze o singură entitate cu capacități administrative sporite.

Unda Liberă: În afară de faptul că vrei să îți îndeplinești scopurile, cine sau ce te mai motivează să excelezi în tot ceea ce faci?

Roman Donos: Eu sunt o persoană tare principială și în capul meu, persistă ideea că eu sunt parte componentă și viitorul acestui stat. Activitatea mea academică este îndreptată spre pregătirea mea profesională. Acest lucru mă motivează să lupt, să învăț și să ajung spre realizări cât mai mari.

Unda Liberă: Un student atât de implicat are timp de sine sau de viața personală? 

Roman Donos: Desigur că este important să poți gestiona și manevra timpul personal. În cazul meu, eu reușesc să le îmbin pe toate. Orice zi este planificată în agenda mea. Sunt o persoană căreia îi place organizarea, punctualitatea și seriozitatea.

Unda Liberă: Care este persoana pe care o consideri drept exemplu?

Roman Donos: Pentru mine, mereu au fost, sunt și vor rămâne în continuare ca exemple, părinții mei. Ei sunt acei piloni de susținere, care m-au sprijinit în cele mai grele momente pe care le-am avut. Datorită responsabilității și dedicației lor ca părinți în dezvoltarea mea și a fratelui, mi-am schimbat viziunea asupra vieții. În prezent, consider că viața mea are un sens, un rol și eu cumva trebuie să-mi urmez toate visurile.

Unda Liberă: Ce sfaturi ai da altor studenți care doresc să obțină performanțe academice și totodată să se implice în diverse activități? 

Roman Donos: Consider că orice om, doar prin muncă și disciplină poate să-și realizeze scopurile sale. Atunci când o persoană indiferent de vârstă are anumite greutăți, nu trebuie să îi fie rușine să ceară ajutorul. Este important să nu lase capul în jos. Trebuie să-și implice toate forțele sale fizice, morale, emoționale, fiindcă într-un final rezultatele se vor observa. Fiecare persoană își construiește singur viitorul și el trebuie să fie modelat doar prin puterile și dorințele proprii.

Sursa: Roman Donos, Facebook, Arhiva personală

Interviu realizat de Dumitrița Bordian, studentă, anul II, la FJȘC