În cadrul Universității de Stat din Moldova, a fost lansată prima școală de primăvară transregională, privind justiția climatică și drepturile omului. Evenimentul a avut loc pe 20 mai, având drept scop dezvoltarea unor cursuri cu privire la drepturile omului și conexiunea acestui segment cu justiția climatică, dezvoltarea durabilă și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.
La ceremonia de deschidere au participat, reprezentanți ai rețelei de universități Global Campus (GCHR, GC Caucasus), precum: Șeful Unității de dezvoltare a capacităților, GCHR, Adriano Remiddi, Secretarul General al Global Campus of Human Rights, Manfred Nowak, managerul de program la Global Campus Caucasus, Kristine Gevorgyan; reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova: prim secretarul Delegației UE, Corina Mocanu-Bonnin, EU Climate Pact Ambassador, Zoi Aliozi; personalități din cadrul USM: prorectorul pentru activitatea economico-financiară și relații internaționale, Vladimir Dolghi, șefa Departamentului Drept Public, Facultatea de Drept, Rodica Ciobanu și profesor, Facultatea de Drept, Iordanca-Rodica Iordanov.
Șeful Unității de dezvoltare a capacităților, GCHR, Adriano Remiddi, și-a exprimat încrederea că Școala de primăvară, în calitate de primă activitate majoră realizată în contextul Proiectului „Development of Climate Justice and Human Rights Education at the State University of Moldova”, va avea un impact major asupra educației universitare axate pe promovarea și protecția eficientă a drepturilor omului.
La rândul său, prorectorul pentru activitatea economico-financiară și relații internaționale, Vladimir Dolghi, a încurajat implicarea mediului academic și profesional în configurarea reperelor justiției de mediu, ca precondiție a unui cadru consolidat de promovare și protecție a drepturilor omului și a manifestat susținerea unei atare inițiative de colaborare între facultăți distincte din cadrul USM și rețele universitare regionale și globale.
Școala este organizată împreună cu Facultățile de Drept și Biologie ale USM și în asociere cu programele GC Europe/EMA și GC South East Europe/ERMA. Acest parteneriat permite ca activitatea să reunească mediul academic, societatea civilă și apărătorii drepturilor omului din Republica Moldova și din țările vecine UE și din țările în curs de extindere spre est.
Evenimentul a fost organizat de rețeaua de universități Global Campus of Human Rights, Global Campus Caucasus și Universitatea de Stat din Moldova (LCȘ „Drept Public Comparat și E-Guvernare”), cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în contextul implementării proiectului „Development of Climate Justice and Human Rights Education at the State University of Moldova”.