Vor lucra în mediul online direct de acasă! Fetele și femeile din sudul țării participă la cursul „ICT4Women Cahul”

Mai aproape de tehnologiile informaționale și de munca în domeniul online! Vorbim despre 200 de fete și femei din sudul țării care au participat la conferința de lansare a „ICT4Women Cahul”. Evenimentul a adunat tinere interesate de a dezvolta o carieră în IT și de a presta servicii tehnologice, prin intermediul platformelor internaționale de angajare. Acestea au aflat cum pot începe o carieră în domeniul IT, care sunt cele mai importante aspecte atunci când aplică la un job, dar și oportunitățile și perspectivele muncii de la distanță. Programul „ICT4Women Cahul” este lansat și implementat de proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Fetele și femeile interesate de a se reorienta profesional sau de a dezvolta o carieră în domeniul IT în calitate de freelancer au aflat despre abilitățile necesare pentru a obține un stagiu într-o companie IT, cum trebuie să pregătească un CV pentru a fi atractivi în fața angajatorilor, dar și care sunt ultimele noutăți din domeniul tech. La fel, participantele s-au familiarizat cu platformele internaționale unde pot găsi un loc de muncă independent și cum rețelele de sociale pot deveni o sursă de promovare.

Corina Andronic, manageră de proiect „EU4Moldova: Startup City Cahul”: „În secolul digitalizării, munca de la distanță a devenit o opțiune atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din acest motiv, vrem să oferim posibilitatea fetelor și femeilor din sudul țării să-și dezvolte abilitățile și să lucreze de acasă, prin intermediul platformelor internaționale de angajare.„ ICT4Women Cahul” vine în întâmpinarea lor, iar timp de câteva luni, alături de mentori cu experiență, vor obține educație și ghidare pentru a-și realiza obiectivele.”

Programul „ICT4Women Cahul” se va desfășura în câteva etape. La cea de-a doua etapă, participantele vor învăța să-și dezvolte abilitățile tehnice, participând și la cursuri practice în domeniile WordPress/Tilda , Social Media Management/Google Ads dar și Creare de conținut și comunicare. Etapa a treia va cuprinde un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer, iar la etapa a IV-a fetele și femeile vor participa la sesiuni de mentorat și ghidare în procesul de elaborare a portofoliilor și de înregistrare pe platforme internaționale care oferă locuri de muncă la distanță.

Oxana Paiereli, Coordonatoare Programe, Ambasada Suediei: „ Acest proiect este un punct bun de pornire pentru ca fetele și femeile din sudul țării să-și consolideze abilitățile și să devină liber profesioniste. Mai mult ca atât, ele vor putea munci direct din localitățile unde trăiesc, își vor putea alege companiile în care să lucreze și să-și gestioneze individual timpul. Susținem fiecare proiect care este destinat fetelor și femeilor în dezvoltarea lor profesională, pentru a avea o societate cu drepturi și oportunități egale, indiferent de gen.”

 Despre EU4Moldova: Start-up City Cahul

„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.