O scrisoare pentru toți, toți, toți
„Salut, eu sunt Beatrice – puiul soarelui, o fetiță de patru ani diagnosticată cu sindromul Down.
De când m-am născut, aud în jurul meu vorbindu-se că sunt un copil special. Uneori, aceste cuvinte sunt cuprinse de bucurie, alteori le aud printre lacrimi, alte dăți sună chiar furios. Eu nu știu prin ce sunt specială. De exemplu, auzisem la început că arăt altfel, credeam că am părul de o culoare nemaivăzută, că am patru ochi, pielea strălucitoare, dar acum, că am crescut mare, petrec destul de mult timp în fața oglinzii și, sincer, nu am reușit încă să găsesc deosebirea. Mi-a zis mama despre un cromozom în plus, dar eu așa și nu l-am găsit. Am înțeles apoi că e pe dinăuntrul meu, dar dacă e doar al meu, de ce e așa de important pentru cei din jur?
Câte forme și culori ale ochilor, câte nasuri, buze. Am urmărit atent și nas ca al mamei mele nu mai are nimeni. Poate e și ea specială? Sau mâini ca ale tatei, așa puternice ca niște ramuri! Voi sunteți siguri că asta e normal?
Mie îmi place că suntem diferiți, ca forme și culori, abilități, dizabilități, număr de cromozomi, așa are fiecare locul lui în curcubeu, locul lui sub soare.
Cum ar fi să dispară într-o zi de pe fața pământului culoarea verde? De ce culoare ar mai fi iarba sau bradul de Crăciun? Cum ar fi cerul dacă din paletă ar dispărea albastrul? Mie mi se întâmplă uneori să pierd din cutia cu creioane câte o culoare, desigur că eu găsesc soluții pentru că sunt specială, dar totuși simt imediat că ceva lipsește.
Rugămintea mea pentru voi este să nu pierdeți culorile din cutia cu creioane.
Împreună putem desena o lume colorată în care cuvântul special să nu mai sune niciodată trist”, scrie Beatrice și familia ei.
Anual, pe 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități în Moldova și peste tot în lume. O zi importantă pentru promovarea drepturilor și stării de bine a persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și creșterea gradului de conștientizare privind egalitatea în drepturi ale persoanelor cu dizabilități.
Acceptarea și conștientizarea tuturor membrilor societății ne face mai puternici, mai toleranți și mai empatici unul față de celălalt.