Șoferii scot din buzunare tot mai mulți bani pentru combustibil

 Scumpirea carburanților nu contenesc. Cu fiecare zi ce trece, șoferii scot din buzunare tot mai mulți bani pentru produsele peco. Dacă în luna februarie, anul trecut, un litru de benzină costa în jur de 17 lei și 75 de bani, același produs petrolier, astăzi, costă 24 lei și 4 de bani. Cu alte cuvinte, s-a scumpit cu peste cinci lei. Și pentru motorină șoferii plătesc cu aproape cinci lei mai mult, față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit experților din domeniu, în următoarea perioadă, s-ar putea înregistra o ușoară scădere a tarifelor la carburanți.

ANRE precizează că prețurile majorate se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate.

Tarifele plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul care a intrat în vigoare în data de 1 iulie, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au fost modificate.

Mai exact, în document a fost indicat că agenția stabilește tariful maxim, iar agenții economici nu au voie să depășească suma indicată.

La stabilirea prețului plafon, ANRE ține cont de mai mulți factori, inclusiv valoarea medie a cotațiilor la bursele internaționale, rata medie de schimb valutar raportat la dolar, dar și marja comercială adăugată la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere. Toate acestea se iau în calcul pentru ultimele 14 zile. În formulă se regăsesc și cota accizelor sau taxa pe valoare adăugată.

Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova.