Rolul formatorului în dezvoltarea comunității, subiect central la Conferința non-formală organizată de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”

Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” a organizat Conferința Non-formală și în acest an. Conferința a avut genericul „Formatorul în Republica Moldova: realități și tendințe” și a fost organizată pe 21 decembrie. În cadrul evenimentului au fost discutate sarcinile, rolurile formatorului și problemele din domeniul educației non-formale. La eveniment au fost prezenți participanții cursurilor organizate de MilleniuM, precum și specialiști în domeniul politicilor de tineret.

La Conferința Non-formală au fost prezenți: Marcel Marin, MEC; Ion Donea, UNFPA Moldova și Olga Gordila, UNFPA Moldova. Invitații au apreciat munca formatorilor și au menționat că educația non-formală are un rol important în dezvoltarea comunității. „Ne bucură faptul că acest eveniment reușește să adune tot mai mulți tineri în fiecare an și am speranța că toate competențele dobândite vor fi aplicate în lucrul de formator” a menționat Marcel Marin, MEC.

Vitalie Cîrhană, director al Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” a menționat că această conferință a fost organizată pentru a discuta și analiza subiecte de interes comun formatorilor, a celebra cei 21 de ani de activitate a organizației  și de a promova calitatea în educația non-formală.

Pe parcursul zilei, participanții au lucrat în grupuri pentru a discuta cele mai frecvente probleme cu care se confruntă lucrătorii de tineret și au propus metode de soluționare a acestora. De asemenea, cei prezenți au descoperit care este setul european de competențe a lucrătorului de tineret și au analizat cum sunt aplicate acestea în lucrul cu tinerii.

„Astfel de evenimente ajută ca formatorii și lucrătorii de tineret să facă schimb de competențe dobândite în lucrul lor și sunt necesare pentru a identifica care sunt necesitățile tinerilor. Rolul formatorului este de a-i ajuta pe cei cu care interacționează să se autodezvolte” a spus Denis Sava, participant la conferință.

La final, absolvenților cursurilor organizate de „MilleniuM” le-au fost oferite diplome care demonstrează implicarea lor și acumularea competențelor necesare în lucrul lor.

Conferința Non-formală este organizată anual de către Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” și Info Centru in Moldova pentru Erasmus+Youth & European Solidarity Corps.

AUTOR: Milena Morari