La început de an oamenii își pun dorințe ca să aibă parte de un an bun și îmbelșugat, să fie alături de familie, să fie pace și prosperitate în țară. Pentru Republica Moldova, anul economic 2021 a început la fel ca și cei precedenți – cu așteptări de mai bine din partea mediului de afaceri, cu promisiuni generoase din partea autorităților, dar și cu o serie de probleme cronice nesoluționate în sectorul economiei.
Cu toate acestea, experții economici din țara noastră susțin că, 2021 s-a remarcat printr-o revenire ușoară a economiei, relansarea finanțării externe, iar toate acestea se datorează unui an agricol favorabil și schimbării guvernării.
Odată cu schimbarea guvernării, Republica Moldova urmează să primească un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene față de o țară care nu aparține blocului European. Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi și investiții, sunt meniți să promoveze creșterea economică și sunt direcționați spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură și educație.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a menționat care sunt elementele negative care caracterizează anul 2021 din punct de vedere economic. Este vorba de creșterea semnificativă a prețurilor la mai multe produse și servicii de primă necesitate. Iar aceasta se datorează crizei energetice cu care ne-am confruntat la sfârșitul anului 2021. Potrivit lui, această criză va influența evoluția economică și în 2022.
Conform Biroului Național de Statistică, în luna noiembrie curent, produsele alimentare s-au scumpit cu circa 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ce ține de prețul mărfurilor nealimentare, acestea s-au dovedit a fi mai mari cu aproximativ 11,3% față de noiembrie anul trecut. Pentru serviciile prestate populației, în noiembrie faţă de octombrie 2021, au fost înregistrate creșteri de tarife la serviciile comunale-locative – cu 19,7%, în special: gaz din rețea – 80,6%, încălzirea centralizată – 18,7%, prepararea apei calde – 11,4% sau serviciile transportului de pasageri cu taxiul – 7,7%.
Mai mult, pandemia de COVID-19 a continuat să afecteze mediul de afaceri. Din cauza crizei și a restricțiilor impuse de autorități, tot mai multe afaceri au fost nevoite să caute noi soluții de adaptare, multe din ele fiind nevoite să se închidă, iar oamenii să își caute noi locuri de muncă. Unul dintre cel afectat sector a fost HoReCa, unde vânzările au scăzut cu aproximativ cu 39 la sută. Diana Enachi, economistă în cadrul organizației IDIS „Viitorul”, a relatat că pandemia nu a avut efecte atât de puternice asupra economiei ca în 2020, dar au lipsit unele programe de suport pentru companii, chiar și pentru angajați, care ar fi impulsionat recuperarea economică.
Anul trecut, comerţul extern al Republicii Moldova, a bătut toate recordurile şi a ajuns la 9,5 miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult decât în 2020. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, Uniunea Europeană ne ajută cel mai mult în creşterea exporturilor. Ţara numărul unu este România, urmată de Germania. Acestea sunt 2 ţări care ne permit să creştem exportul cel mai mult. Totodată cresc exporturile și în alte ţări CSI. A crescut şi volumul importurilor a căror valoare a ajuns în 2021 la aproape 7 miliarde de dolari – cu 1,2 miliarde mai mult decât în anul 2020.
Domeniile care au avut progrese spectaculoase în 2021 a fost IT și agricol. Veaceslav Ioniță a precizat că în ultimii ani, au fost create parcuri IT care au oferit şase mii de locuri de muncă noi, iar exportul de servicii IT în 2021 a ajuns la 325 de milioane de dolari şi a crescut de 5 ori faţă de acum 5 ani. Ce ține de sectorul agricol, expertul susține că pentru prima data în 25 de ani producția din cadrul întreprinderilor agricole a depășit-o pe cea din sectorul individual.
„După ce s-au făcut investiții, s-au oferit subvenții, au fost susținuți agricultorii, agricultura devine din agricultură de subzistență-agricultură naturală, agricultură introdusă în circuitul economic, care contribuie la crearea de valoare adăugată.”, a conchis Veasceslav Ioniță, expert economic.
Un lucru este trist, într-un an în care preţurile la toate produsele şi servicii au crescut simţitor, salariile moldovenilor a rămas aceleaşi.
AUTOR: Eliza Mihalache
***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.