Petiție online. Semnatarii cer încetarea turismului pe plaja din Dumeni

Semnatarii unei petiții cer ministerului Mediului stoparea accesului turiștilor la plaja neautorizată din satul Dumeni (Râșcani). Autorii petiției, Asociația Jurnaliștilor de Mediu, afirmă că pe o fâșie protejată prin lege de pe malul lacului Costești Stânca, la nici 30 m de gospodăriile localnicilor, în zonă de frontieră, unde activitățile de agrement sunt interzise, în fiecare vară vin mii de turiști și transformă plaja într-un dezastru.

Mai exact, potrivit petiției, turiștii care vin an de an se instalează cu corturile, lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri, inclusiv noaptea, tasează cu mașinile dâmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc. În fâșia forestieră de pe mal sunt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sunt instalate uneori și la 5-10 m distanță. În aceste condiții are loc  poluarea apei și malurilor râului cu deșeuri din plastic, sticle, resturi alimentare, excremente, seringi folosite și alte gunoaie, care acoperă, practic, întreg malul râului pe toată întinderea satului.

Astfel, autorul petiției și semnatarii solicită:

–   Organizarea unei întâlniri pe subiectul plajei improvizate din Dumeni (dar și a tuturor spațiilor aflate în situație similară) a Ministerul Mediului cu instituțiile responsabile din subordine, cu participarea organizațiilor de mediu relevante, pentru identificarea soluțiilor și stabilirea măsurilor necesare.

  –       Stoparea procesului de creare a unei zone de agrement în micro-regiunea Costești-Dumeni;  

–       Elaboararea unui studiu cu privire la biodiversitatea și habitatele din zonă și, după caz, atribuirea unui nivel de protecție corespunzător.

 –       Asigurarea aplicării Legii Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă prin neadmiterea și expulzarea turiștilor de pe plajele improvizate.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu menționează că momentan, conform legii, competența de a gestiona 100 m de la suprafața apei aparține Agenției Apele Moldovei. De asemenea, având în vedere că este zonă de frontieră, ține de poliția de frontieră să nu admită accesul pe plajă. Unele responsabilități revin și Primăriei comunei Duruitoarea Nouă, poliției, precum și Inspecției Pentru Protecția Mediului. Nimeni însă nu are resurse suficiente să rezolve în mod individual problema plajei. O colaborare intersectorială între structurile date însă nu există.

Citiși și FOTO. VIDEO/ Obișnuiți cu mizeria. Peisajul pitoresc din satul Dumeni a fost transformat de turiști în gunoiște, iar sunetele naturii, înlocuite de boxele pentru petreceri

Primarul satului a declarat pentru Ecopresa.md, că o soluție ar fi trecerea plajei în gestiunea autorităților locale pentru ca ulterior s-o transmită în gestiune agenților economici pentru organizarea activităților de agrement. Această acțiune însă contravine statutului de zonă de frontieră și LEGII Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie aapelor rîurilor şi bazinelor de apă, prin care activitățile de agrement sunt interzise.

Doritorii de a semna petiția o pot face online.

sursa: ecopresa.md