PERSONALITATEA ZILEI: 15 octombrie 2021 – 140 de ani de la nașterea scriitorului englez Pelham Grenville WODEHOUSE

Astăzi, 15 octombrie 2021, se împlinesc 140 de ani de la nașterea scriitorului englez Pelham Grenville WODEHOUSE (15.10.1881–14.02.1975).
Activitatea literară a celebrului scriitor-umorist și dramaturg englez a fost una de succes – el a devenit clasic în timpul vieții și unul dintre cei mai populari autori din țările vorbitoare de limbă engleză. Cărțile sale au fost traduse în nenumărate limbi, apreciate de personalități precum Kipling, Orwell, iar criticii literari l-au numit pe Wodehouse cel mai faimos umorist englez al secolului al XX-lea.
A devenit cunoscut în special datorită romanelor despre tânărul aristocrat britanic Bertie Wooster și sluga sa ingenioasă Jeeves, precum și serialul de televiziune britanic, realizat în baza acestui ciclu.
Wodehouse este autorul a 15 piese de teatru și aproximativ a 30 de spectacole muzicale; lui îi aparțin versurile multor cântece populare.
Pelham Grenville Wodehouse s-a născut în Guildford, Surrey, Anglia, în familia judecătorului englez Henry Ernst Wodehouse, care lucra în Hong Kong. Cand a împlinit 5 ani, a fost înscris la Dame School (Croydon, Surrey); trei ani mai târziu a fost transferat la Elizabeth College (Guernsey), iar în 1891 a mers la școala pregătitoare Malvern House din Kent. În toți acești ani, nu și-a văzut părinții, dar a comunicat mult cu fratele său, de la care a preluat dragostea pentru artă, și cu mătușile, groaza față de care a reflectat-o ulterior în chipurile eroinelor Agatha, Dahlia și Lady Constance Keeble. Wodehouse mărturisea că din copilărie a decis să devină scriitor.
Prima sa poezie, scrisă la vârsta de cinci ani, a fost publicată în revista „The Captain”, în 1907, cu erori, fără a fi redactată și corectată. Wodehouse a debutat în această revistă cu un articol interesant, cu titlul „Some Aspects of Game Captaincy”, pe care, la fel, l-a scris când învăța la școală și pentru care a primit chiar un premiu bănesc în februarie 1900.
În 1894, Wodehouse a fost admis la Colegiul Dulwich (a cărui bibliotecă ulterior i-a purtat numele), unde s-a manifestat cu succes în multe domenii: a devenit redactor-șef al revistei universitare („The Alleynian”), a intrat în componența primelor echipe de rugby și crichet (1899, 1900), a devenit campion la sărituri în înălțime (1900). Wodehouse a fost, de asemenea, un boxer excelent, dar, din cauza problemelor de vedere, a trebuit să renunțe.
Paralel, Wodehouse participa activ la concertele tradiționale și cânta pe scenă. Dar atenția și interesele tânărului, în timpul studenției, gravitau asupra literaturii: a studiat intens opera clasicilor și și-a format propriul stil inedit. Mulți ani mai târziu, în autobiografia sa, vorbind despre autorii care l-au influențat, Wodehouse i-a remarcat și pe unii contemporani, în special pe W.W. Jacobs.
După absolvirea colegiului, Wodehouse urma să meargă la Oxford, dar dificultățile financiare din familie nu i-au permis să își realizeze planurile. Într-un final, a plecat să lucreze la Banca din Hong Kong și Shanghai (cunoscută și sub denumirea HSBC), în timpul serilor scriind povestiri, poezii și articole pentru reviste. Munca la bancă i-a oferit lui Wodehouse material pentru unul dintre primele sale romane „Psmith in the City” (1910), care în multe privințe poate fi considerat autobiografic.
În 1900, Wodehouse și-a început cariera de jurnalist profesionist în „The Globe”, unde i s-a încredințat să îngrijească o rubrică. În iulie 1901, prima sa povestire, „The Prize Poem”, a apărut în revista „Public School”, iar un an mai târziu, el a renunțat la slujba în bancă. Tot în 1902, a văzut lumina tiparului primul său roman, „The Pothunters”. Între anii 1902-1909, au fost publicate șase romane școlare, semnate de Wodehouse. În 1908, sub pseudonimul Basil Wyndham, el a scris încă un roman școlar, „The Luck Stone”.
Între 1906-1909, au apărut patru cărți care nu aveau legătură cu ciclul școlar, în special, romanul „Love Among The Chickens” (1906). În „The Swoop” (o poveste fantastică care ia în derâdere temerile ce dominau atunci privind eventuale intervenții), Anglia este capturată simultan de nouă armate inamice, iar tânărul cercetaș Clarence Chagewater salvează țara.
În 1909, Wodehouse a petrecut câteva luni la New York, timp suficient pentru a se documenta cu brio despre obiceiurile de stradă și corupția de acolo, din poliție și politică. Drept urmare, a scris două romane de satiră socială: „Psmith, Journalist” și „A Gentleman of Leisure”.
Primul succes mondial Wodehouse îl datorează romanului „Something New” (1915; versiunea în limba engleză – „Something Fresh”). Romanul apărut în 1917, „Uneasy Money” s-a bucurat, de asemenea, de un mare succes. În 1919, a fost publicată colecția din 8 povestiri „My Man Jeeves”. Începând din 1925, Wodehouse a abordat serios drama, în care a reușit să se afirme cu succes.
Când a atins vârsta de 93 de ani, scriitorul a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic (KBE). Într-un interviu acordat BBC, Wodehouse mărturisea că, odată devenit Cavaler și fiind reprezentat în muzeul figurilor de ceară „Madame Tussaud”, poate considera că și-a realizat toate ambițiile.
Propunem atenției dvs. o publicație despre P. G. Wodehouse din arhiva blogului Literaturile lumii: https://libermundi.livejournal.com/tag/p.%20g.%20wodehouse
Opera lui P. G. Wodehouse în colecția BNRM: https://tinyurl.com/pd75y452