OMS recomandă două noi tratamente împotriva COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat oficial vineri două noi tratamente împotriva bolii COVID-19 – baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, și anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline și Vir Biotechnology -, în cazuri foarte precise, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ).

Experții OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, și baricitinib, un medicament utilizat în mod obișnuit împotriva artritei reumatoide.

Cele două nu le sunt recomandate însă tuturor pacienților.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienții care nu au acest risc este considerat prea mic.

În ce privește baricitinib (denumire comercială Olumiant), OMS îl recomandă în cazul ‘pacienților afectați de o formă de COVID-19 severă sau critică’, cărora trebuie să le fie administrat ‘în combinație cu corticosteroizi’, constatându-se ‘o ameliorare a ratelor de supraviețuire și o reducere a nevoii de ventilare mecanică’.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializați sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ‘antagoniști ai interleukinei 6’ (tocilizumab și sarilumab), din iulie 2021, și corticosteroizi sistemici pentru pacienții cu forme severe, din septembrie 2020.

Sotrovimab se adresează aceluiași tip de bolnavi ca și Ronapreve. ‘Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă’, nuanțează totuși experții OMS.

Cât privește baricitinib, acesta ‘are aceleași efecte’ ca și antagoniștii interleukinei 6 și trebuie administrat pacienților cu aceleași forme de boală.

‘Atunci când amândouă sunt disponibile’, alegerea tratamentului trebuie să se facă, așadar, ‘în funcție de cost, de disponibilitate și de experiența medicilor’, recomandă experții OMS.

Baricitinib aparține familiei de medicamente a ‘inhibitorilor de kinaze Janus’ și este utilizat împotriva artritei reumatoide, o maladie autoimună.

Totuși, celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib și tofacitinib) nu trebuie utilizate pentru tratarea COVID-19, spun experții OMS, lipsind date cu privire la eficacitatea sau la efectele lor secundare.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienți.

Arsenalul terapeutic împotriva acestei boli rămâne totuși redus. În ultimele luni, OMS a respins folosirea mai multor tratamente: plasma convalescentă, ivermectina și hidroxiclorchina, amintește AFP.