O pictură murală cu mesaje de combatere a stereotipurilor de gen a fost inaugurată la Fălești cu sprijinul Uniunii Europene

70 de metri pătrați din pereții liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești vorbesc despre egalitatea de gen. O pictură murală cu mesaje de combatere a stereotipurilor de gen a fost desenată pe clădire. Evenimentul este parte a campaniei „Se poate şi altfel. Fără stereotipuri” realizată în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA, cu scopul de a aborda stereotipurile de gen și violența în bază de gen.

Pictura murală are forma unui puzzle care, prin imaginile reprezentate, transmite mesajul campaniei – Se poate și altfel. Fărăstereotipuri. Una lângă alta sunt puse opt scene care combat situații stereotipice privind rolul femeii și a bărbatului acasă și în societate. Vedem femei și bărbați care dețin deopotrivă funcții publice și practică același gen de sport,  bărbați care se implică în creșterea și educarea copiilor, dar și cupluri care partajează treburile casnice și cele de îngrijire a copiilor. Alte câteva scene vorbesc despre șanse egale de afirmare pentru persoane cu dizabilități și despre participarea bărbaților la vizitele prenatale și postnatale.

 Stereotipurile de gen și normele sociale continuă să influențeze viața femeilor și bărbaților, fetelor și băieților, încurajând astfel discriminarea în bază de gen. De aceea, egalitatea de gen trebuie promovată la toate nivelurile și arta este o modalitate deosebită de a spori conștientizarea stereotipurilor de gen persistente și de a promova drepturi și oportunități egale pentru toți a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

”Școala are un rol esențial în educarea tinerei generații și schimbarea stereotipurilor de gen. Mă bucur că de azi înainte, grație acestei campanii, toți elevii, profesorii, părinții din Fălești vor citi mesajele despre egalitatea de gen și vor fi inspirați să adopte un alt fel de comportament, fără stereotipuri. Doar prin educație, exemple pozitive, implicare egală a bărbaților și băieților putem crea o societate incluzivă, cu drepturi și oportunități pentru fiecare” a precizat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.

”Pictura murală le va reaminti zilnic elevilor acestei școli, dar și tuturor locuitorilor orașului Fălești, că toți noi, indiferent de gen, avem dreptul la decizie și alegere.  Susținând astfel de inițiative noi d efapt contribuim la creșterea unei generații care să nu admită inegalitățile de gen” a menționat Cristina Tambur, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Potrivit Studiului privind normele și stereotipurile de gen realizat  în țările Parteneriatului estic în cadrul Programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bazăde gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA, în Republica Moldova, 60 % din  respondenți consideră că femeile trebuie să aibă grijă de familie și gospodărie. Iar jumătate dintre respondenții de sex masculin și feminin consideră că o soție bună nu ar trebui să pună niciodată la îndoială opiniile și deciziile soțului ei, indiferent de propriile opinii.

Programul „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen” susține egalitatea de șanse între femei și bărbați, abordând percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate și contribuind la eliminarea violenței în bază de gen.