O companie din Moldova a devenit locul încrederii și reintegrării sociale

„Am mers la școală până în clasa a opta. Nu aveam nicio ocupație. Și în acea perioadă credeam că nu mă pricep la nimic sau chiar că nu am o viață normală. Nu aveam deloc resurse financiare, așa că am început să caut metode alternative de a face bani. Am ales o altă cale, fiindcă nu voiam să muncesc și să mă lupt. O alegere care însă m-a adus după gratii”, așa își începe istoria Vladimir Gaiț, în vârstă de 49 de ani.

De fiecare dată când ieșea din închisoare, se confrunta cu aceeași dilemă: cum să-și refacă viața? Trebuia să facă față nu doar tentației de a reveni la vechile obiceiuri – „chiar eram atras de viața din închisoare” – dar și stigmatizării din partea societății, fiindu-i astfel dificil să se reintegreze sau să învețe un nou mod de viață.

După ultima eliberare din închisoare, în anul 2002, a ales conștient o nouă cale. „Atunci aveam 29 de ani… După ce am petrecut ceva timp acolo și am văzut lucrurile din interior, am înțeles că nu mai voiam să mă întorc după gratii. Acea decizie mi-a schimbat viața. Atunci am început cu disperare să-mi caut un loc de muncă. Încă mai țin minte toate sentimentele și temerile mele, fiindcă nu știam cum să reîncep o viață normală.”

Acum Vladimir este proprietarul și conducătorul cunoscutei companii Bertam Group, lider în domeniul construcțiilor din sticlă și metal.

Însă, în pofida dorinței lui de a reuși, îl aștepta o cale grea. Vladimir a fost norocos să găsească un angajator care a avut încredere în el și i-a oferit un loc de muncă, în ciuda trecutului său. Și-a început activitatea în calitate de hamal la o companie de confecții din sticlă și a dezvoltat o prietenie de durată cu fostul său angajator, care i-a devenit mentor și confident.

Când a început să avanseze în carieră și să câștige mai mulți bani, temerile i s-au acutizat și a început din nou să consume droguri, la fel ca și în adolescență. „Ce m-a mirat este că atunci când colegii și șeful au aflat, nu m-au concediat. M-au ajutat să merg la un centru de reabilitare.”

În anul 2007, Vladimir și-a deschis propria afacere împreună cu un prieten de la centrul de reabilitare. „Noi ne doream foarte mult să reușim. Însă nu aveam nicio idee în ce ne aventuram.”

În anul 2008, în toiul crizei economice globale, compania avea cinci angajați, trei dintre care erau foști consumatori de droguri, cu perspective limitate de a avea un loc de muncă în altă parte. Compania obținuse un contract pentru producerea de sticlă pentru parteneri din Ucraina. Au învățat cum să graveze sticla și au procurat un echipament mai bun.

Atunci când compania a început să obțină rezultate, Vladimir și-a dat seama că acționa mai mult intuitiv. Uneori greșea, însă încerca din nou.

„Pur și simplu am încercat să acționez omenește în orice situație. Și aceasta a adus rezultate.”

Bertam Grup, cu sediul în Chișinău, Moldova, cu o cifră de afaceri anuală de peste 2.000.000 de euro, este renumită nu doar pentru calitatea înaltă a produselor, dar și pentru o altă abordare a procesului de angajare.

Vladimir nu caută doar specialiști cu experiență, calificare și certificare, dar și femei și bărbați dornici să muncească din greu pentru a-și câștiga existența, care se confruntă cu stigmatizarea și necesită cu disperare o a doua șansă, inclusiv foști deținuți, consumatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV. Acest principiu și alegere vin din dificultățile pe care el însuși a trebuit să le depășească.

„Ideea de a ajuta persoanele care și-au pierdut rostul în viață, ca și mine cândva, nu m-a părăsit niciodată. Am decis să fac ceva în acest sens.”

Acum compania are 60 de angajați, dintre care 80% s-au confruntat cu probleme în trecut. „Am înțeles că oferind un loc de muncă persoanelor aflate în dificultate, le ajuți să-și depășească dependențele.”

Compania ajută angajații să se dezvolte în ritmul și condițiile lor.

Valentina se numără printre aceștia. Este manageră de vânzări deja de patru ani. „Mă simt aici în siguranță, într-o echipă în care oamenilor le place că eu lucrez alături de ei, în care colegii mă sprijină, în care nimeni nu mă judecă.” A fost o vreme când Valentina obișnuia să consume droguri. „Căutam cu disperare o cale de ieșire”, își amintește ea, „însă în pofida determinării mele, reveneam la droguri iar și iar, mișcându-mă în același cerc vicios.” Însă, un impuls de moment a făcut-o să se adreseze la un ONG, care a susținut-o în procesul de reabilitare. „A fost o cale lungă și extenuantă, atât fizic, cât și mental.”

În Moldova, 2.700 de deținuți sunt eliberați anual, jumătate dintre ei revenind în sistemul de corecție. „Este dificil psihologic să te adaptezi și să te integrezi în societate, fiindcă totul s-a schimbat: progresul, tehnologia, chiar și cultura”, explică Alexandr Curașov, Director executiv al CSR – din engleză: Corporate Social Responsibility sau în limba română – Responsabilitate socială corporativă.

Deoarece persoanele din aceste grupuri vulnerabile deseori nu au abilitățile profesionale necesare, angajatorii sunt reticenți să le ofere un loc de muncă. Și dacă la toate acestea se adaugă stigmatizarea și lipsa de încredere, angajarea devine o sarcină și mai dificilă. Dacă totuși reușesc să se angajeze, foștilor deținuți le este dificil să se încadreze într-o echipă, în condițiile în care colegii nu pot înțelege experiența prin care au trecut aceștia.

Natalia își amintește cum i se părea o misiune imposibilă ideea de a găsi un loc de muncă după ieșirea din închisoare. „‘Vă sunăm noi, așteptați’ și așa se încheia practic fiecare interviu.”

Când Bertam Grup a angajat-o, ea a fost copleșită de emoții. „Pentru mine era ceva ireal. Am fost angajată și chiar mi s-a oferit posibilitatea să învăț”, spune ea cu gratitudine. Acum este manageră de vânzări.

Oferind o șansă unor persoane, obții un sentiment de satisfacție. „Nou veniții încep de la zero. Noi îi instruim și ei se dezvoltă pas cu pas. Ceea ce ne unește sunt valorile noastre comune. Suntem o familie mare. Îi acceptăm pe toți așa cum sunt și le oferim șansa să devină mai buni. Aceasta este esența respectării drepturilor omului”, subliniază Vladimir.

Între timp, el a învățat că afacerile poartă și responsabilitatea de a proteja drepturile omului, „însă aceasta deja era parte din ADN-ul nostru, de la bun început”.

Atunci când Pavel, fost consumator de droguri, a fost eliberat condiționat, el s-a simțit izolat. „Societatea m-a respins complet. Nu mă puteam angaja nicăieri, nimeni nu avea nevoie de mine.” A început în calitate de măturător. „A fost atât de simplu. Simțeam că sunt util la ceva; am luat mătura și am început să fac ordine. Conducerea a văzut că pot crește și a avut încredere în mine să mă ocup de depozit, iar apoi și de al doilea depozit.” Acum Pavel e responsabil de gestionarea tuturor comenzilor.

Uneori oamenii recidivează, acesta fiind un proces, recunoaște Vladimir. „Noi le oferim posibilitatea de a alege să meargă la reabilitare. Avem un coleg care a recidivat de trei ori, însă într-un final a reușit și acum se bucură de o viață sănătoasă. Încrederea este o forță motrice puternică”, menționează Vladimir.

DiVetro este unul dintre brandurile de încredere ale companiei Bertam Group și Vladimir trebuie să se asigure că reputația lor va rămâne intactă, ocupându-se în același timp de provocările personale cu care se confruntă membrii echipei. Până la urmă, sunt o afacere care trebuie să-și asigure durabilitatea. Însă, acesta consideră că abordarea drepturilor omului în afaceri nu este doar o acțiune de caritate sau responsabilitate socială, desfășurată adițional la „activitatea de bază”.

Prin exemplul său, Vladimir a inspirat crearea primei rețele a companiilor care doresc să integreze perspectiva drepturilor omului, să respecte diversitatea, să asigure oportunități egale și să protejeze mediul înconjurător – CSR Moldova.

A început ca un proiect, își amintește Alexandr, un vechi prieten al lui Vladimir. „Am urmat căi diferite. Eu lucram în domeniul drepturilor omului de 17 ani, el făcea afaceri. Acum trei ani, treceam printr-o criză personală în viață și am decis să merg să lucrez în compania lui Vladimir. Și în acel moment ADN-ul drepturilor omului a fuzionat cu cel al afacerilor. Am descoperit elementul unic pe care se baza compania lui Vladimir și i-am spus că trebuie să-l „împărtășim” cu alții. Aceste valori erau înrădăcinate adânc: de a avea grijă de persoanele fără trecut, fără patrie, fără steag, ștampilă sau stigmă.”

Acum organizația lui Alexandr gestionează proiectul SHARE, în parteneriat cu Bertam Grup. Mai mult, ei au inspirat și alte firme să se unească în jurul valorilor care „adaugă umanitate unei lumi bazată pe profit”.

Mai multe companii au încorporat drepturile omului și responsabilitatea socială corporativă în politicile lor interne, însă le percep mai degrabă ca pe niște acțiuni de caritate, ele nefiind valori ale culturii corporative, atenționează Alexandr. Însă, dacă aceste valori și principii sunt integrate în planul de afaceri și abordate mai holistic, pot face compania mai durabilă.

SHARE oferă asistență de reintegrare a angajaților din grupurile marginalizate prin intermediul unei abordări „de potrivire” în cadrul unei platforme de cooperare între mai multe companii, ONG-uri, autorități publice, donatori, organizații religioase și persoane care împărtășesc (eng. „share”) aceleași valori. 15 companii au aderat la inițiativă, oferind asistență pentru mai mult de 200 de persoane și 70 de locuri de muncă.

Încorporarea drepturilor omului în afaceri nu presupune doar reintegrarea oamenilor, dar și crearea unui spațiu sigur pentru grupurile marginalizate care se confruntă cu discriminare din cauza stigmatizării generale.

„Cunoaștem acest sentiment de disperare, cunoaștem acest gol în suflet, cunoaștem această durere, cunoaștem această frică. Însă, există speranță, există recuperare”, adaugă Alexandr.

Vladimir este de acord. „Vindecarea trebuie să meargă mână în mână cu reintegrarea, în caz contrar, ciclul recidivei se va repeta. O greșeală din trecut nu trebuie să marcheze pe un om toată viața sa. Nu este o sentință. Dacă o persoană se schimbă spre bine, comunitatea are doar de câștigat”, concluzionează Vladimir.