Maria Pleșca: „Atreprenorii noștri sunt foarte flexibili la schimbări și găsesc mereu soluții”

Lansarea propriei afaceri impune respectarea unor reguli legale, dar și norme etice, totodată implică multă muncă și dăruire de sine. Ce presupune activitatea de antreprenoriat, de ce ai nevoie ca să îți lansezi propria afacere, cum a influențat situația pandemică asupra sectorului prestator de servicii și care au fost de fapt, măsurile de susținere din partea statului, aflați din interviul realizat cu Maria Pleșca, femeie de afaceri, fondatoarea și administratoarea Centrului de Susținere a Businessului „PRO-BIZNET” S.R.L.

Unda Liberă: Domna Pleșca, sunteți o femeie de afaceri, proprietarul întreprinderii Probiznet Business Suport Center, entitate ce prestează servicii de contabilitate, analiză economică financiară și de consultanță și asitență a business-ului. Cum v-ați decis să vă creați propria afacere?

Maria Pleșca: Nu a fost o idee plănuită în timp sau un vis. Tatăl meu, Dumnezeul să-l ierte,  tot timpul îmi spunea „tu o să reușești și poate în timp o să-ți întemeiezi propria companie”, chiar dacă eu permanent aveam dubii față de această idee, pentru că credeam că nu sunt pregătită sau nu cunosc îndeajuns pentru a face acest pas, am continuat să muncesc asupra mea și acum aș vrea să îi mulțumesc tatălui meu, pentru visul lui care a devenit realitate. Probiznet este o afacere preluată de la o doamnă, Tatiana Batiușchina, care îmi este profesor, mentor în drumul meu profesional. Nu am vrut să întemeiez o companie nou, ci să îi ofer o nouă șansă unei entități deja existente cu o istorie frumoasă în spate, care urmează să o transmitem din generație în generație.

Unda Liberă: Echipa Probiznet este una destul de tânără, majoritatea angazaților au vârsta cuprinsă între 20-23 de ani, de ce ați optat pentru un colectiv tânăr? Pentru că cunoaștem mulți antreprenori, care din contra, își doresc angajați cu un bagaj de cunoștințe și experință în spate.

Maria Pleșca: Mă mândresc că am o echipă formată din tineri, dornici de a învăța și a oferi servicii de calitate și suport temeinic, pentru că fiind însuși antreprenor înțeleg  foarte bine cu ce se pot ciocni clienții noștri, care de fapt sunt partenerii noștri, deoarece noi mergem împreună spre rezultatele setate. Întodeauna mi-am dorit să investesc în tineri, în tineri ce își doresc să se dezvolte, să schimbe ceva și să investească în sine și în activitatea sa. Nu întotdeauna experiența și anii de activitate, reflectă și gradul de profesionalism, implicare a unui angajat.

Unda Liberă: Pentru a avea o afacere bine pusă pe picioare, cu un sistem întărit este nevoie de multă muncă. Cu ce bariere, piedici  v-ați confruntat în activitatea dvs. de antreprenor de la fondare și până în prezent?

Maria Pleșca: Desigur că la începutul fiecărei afaceri te confrunți cu unele bariere, trebuie să convingi că entitatea ta prestează servicii de calitate. De asemenea, fiind o entitate ce oferă servicii de contabilitate la distanță, ne-am ciocnit cu provocarea că antreprenorii sunt obișnuiți cu metoda clasică, ca contabilul să fie la fața locului și de aceea a fost mai greu să le câștigăm încrederea unora din ei. Faptul că am ales o echipă tânără, inițial tot a fost o barieră pentru partenerii noștri, pentru că nu aveau încredere în profesionalismul acestora, dar aceasta a fost doar prima lor reacție, acum rezultatele vorbesc de la sine, sunt mulțumită de echipă și de succesele pe care le obținem împreună. Desigur că și pandemia ne-a provocat cu careva greutăți, dar nu au fost atât de substanțiale. Datorită perseverenței și muncii continuă poți trece toate barierele, dacă dorești să ai o afacere de succes trebuie să fii pregătit să le înfrunți. Atreprenorii noștri sunt foarte flexibili la schimbări și găsesc soluții.

Unda Liberă: Este greu în Republica Moldova să ai propria afacere?

Maria Pleșca: Da, în Republica Moldova nu este așa de simplu să ai propria ta afacere. Când începusem să mă dezvolt și mai mult, să merg la instruiri, prin 2013 cineva mi-a spus foarte clar „dacă reușești să faci afacere în Republica Moldova vei reuși oriunde în lume”. Într-adevăr sistemul nostru este dificil pentru o afacere proprie, dar este și ceva firesc, nu toți pot să fie manageri și nu toți sunt născuți  pentru afaceri. Cel mai important e să nu te focuzezi din start doar pe bani, chiar dacă o afacere presupune în sine obținerea în viitor a unor benefii economice, pentru ca activitatea ta să să fie de lungă durată și să reziste în timp este necesar să primești satisfacție din ceea ce faci, să ai alături o echipă cu care ești încrezut în ziua de mâine și în rezultatele pe care le veți obține.

Unda Liberă: Ați menționat anterior că, pandemia tot va supus la careva greutăți. Cum a influențat situația pandemică activitatea întreprinderii dvs., entitate prestatoare de servicii?

Maria Pleșca: Am resimțit pandemia, dar nu într-o măsură atât de mare în raport cu alte entități, datorită specificului de activitate pe care îl avem. Noi fiind o entitate care prestează servicii de contabilitate, cum ați menționat, nu am fost scutiți de însărcinările pe care le avem, deoarece rapoartele au fost prezentate, impozitele trebuiau achitate. Da desigur că, capacitatea de muncă s-a redus, totodată și resursele financiare, am avut întârzieri de salarii, dar în principiu activitatea nostră nu a fost atât de mult afectată, ca în cazul celor din alte sectoare economice, care și-au stagnat cu totul activitatea.

Unda Liberă: Întreprinderea dvs. oferă nu doar servicii de contabilitate, dar și de susținere, consultanță pentru afaceri și management. Ce acțiuni ați întreprins pentru ai ajuta pe partenerii dvs. să se isprăvească mai ușor cu consecințele provocate de COVID-19?

Maria Pleșca: Am fost mult mai loiali cu clienții noștri, mai cu seamă cu cei, care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea. Și chiar dacă noi am avut de lucru, am continuat să perfectăm acte, dări de seamă, să prezentăm la timp rapoarte, am încercat să-i ajutăm, pentru că acesta este și scopul lucrului nostru.  Am făcut un preț redus, ori am permis ca serviciile noastre să nu fie achitate la timp, pentru ca ei să reziste perioadei, pentru că efectiv nu au lucrat.

Unda Liberă: Pe site-ul oficial al Ministerului Economiei și Infrastructurii am putut urmări anunțuri despre diferite măsuri de susținere îndreptate spre sectorul economic din partea statului. Dvs. ce măsuri ați sesizat, care chiar v-au ajutat să treceți mai ușor peste etapa de criză pandemică?

Maria Pleșca: Nu pot să spun că clienții noștri au beneficiat de un oarecare suport din partea statului. Da, am citit în legislație, în alte surse de informare că sunt predestinate niște măsuri de susținere, dar nu au fost atât de resimțite de către antreprenorii noștri, cel puțin pe cei care noi îi gestionăm.  Au fost niște rambursări de taxe, referitor la TVA, dar iarăși erau impuse niște clauze care trebuia să le deții, ca să benificiezi de o eventuală rambursare și de asemenea nu era suma integrală, dar parțială, rambursată în dependență de anumite circumstanțe.

Unda Liberă: În calitate de specialist în domeniul economic, ce soluții ați propune pentru relansarea economiei țării?

Maria Pleșca: În țările dezvolate, economia țării se ține pe businessul mic și mijlociu și ar fi foarte bine, dacă toți am contribui la reluarea activităților, cu noi forțe și opurtunități. Dar totodată și să-i susținem pe antreprenori, ca să poată face față la toate cheltuielile și impozitele. Aș redicționa impozitele pentru dezvoltarea afacerilor și menținerea, susținerea forței de muncă, pentru că foarte multe persoane au rămas fără serviciu. Au fost companii de exemplu în prima perioadă a pandemiei când nu activau, nu aveau surse de venit și oricum statul îi impunea să plătească toate impozitele la timp, fapt ce iarăși îi defavorizează pe antreprenori. Situația politică desigur că tot influențează și corupția, deși în ultimul timp observăm că se luptă cu corupția. Chiar în colaborarea cu inspectorii fiscali sesizăm schimbrări, schimbări de comportament, sunt și ei mai loiali, mult mai receptivi în raport cu anii precedenți. Conlucrarea între organele de stat și între contribuabili, de asemenea trebuie să fie la un nivel, ca să putem menține economia țării, să muncim pentru aceleași scopuri și rezultate. Noi să producem, să dezvoltăm, iar statul să ne susțină cu noi reforme, pentru a ușura munca, nu pentru a o face mai dificilă. Să fie o stabilitate din punct de vedere a legislație, să nu se modifice legislația peste noapte și să te trezești cu noi modificări, ceea ce provoacă iarăși  dezinformare, care ulterior se transformă în comiteri de greșeli.

AUTOR: Iulia Pascari