INFOGRAFIC: Veniturile și cheltuielile moldovenilor pe parcursul ultimilor ani

În fiecare an, datele statistice demonstrează o creștere continuă a venitului și consumului din partea populației Republicii Moldova. Pentru anul care a trecut, experții economici afirmă că se înregistrează cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani.

Ultimele date prezentate de Biroul Național de Statistică arată că în anul 2020 veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe o persoană pe lună 3096,6 lei, fiind în creștere cu 7,5% față de anul 2019, iar cheltuielile medii lunare de consum au rămas practic la nivelul anului precedent și au însumat în medie pe o persoană 2791,2 lei.

 

Principalele surse de venit pentru cetățenii Republicii Moldova au fost salariile – 50,2% din totalul veniturilor disponibile, prestațiile sociale – 19,3%, transferurile de bani din străinătate – 12,9%, dar și activitatea industrială agricolă și non-agricolă, potrivit BNS.

Populația din mediul urban a dispus de 3695,2lei pentru o persoană, respectiv de 1,4 ori mai mult comparativ cu veniturile populației din mediul rural, ce constituie 2702,2 lei.  Principalele surse de venituri, atât în mediul urban, cât și cel rural, fiind: activitatea salarială – 61,0% în mediul urban și 40,5% în mediul rural și prestațiile sociale – 17,9% în mediul urban și 20,7% în cel rural.

Așa cum populația din mediul urban dispune de venituri mai mari, cheltuielile de consum în mediul respectiv au fost de 1,5 ori mai mari, adică cu aproximativ 1200 de lei mai mari față de cheltuielile populației din mediul rural. În ambele categorii principalele cheltuieli fiind pentru asigurarea consumului de produse alimentare, dotarea și întreținerea locuinței, îmbrăcăminte, încălțăminte, transport și servicii de sănătate.

***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.

AUTOR: Olga Mocanu