Incendiu de vegetație în satul Șamalia. Două echipaje de pompieri au luptat cu focul

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în seara de 15 februarie, în apropierea localității Șamalia , raionul Cantemir . Focul a afectat în jur de  20 de hectare de vegetație uscată.Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) , apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 18:07 La fața locului au fost îndreptate doua autospeciale de intervenție din satele învecinate Baimaclia și Capaclia.

Ulterior, pompierii au stabilit că focul ar fi pornind din cauza neatenția unor persoane care au făcut focul cel mai probabil pentru a se încălzi în timp ce îngrijea de animalele ce pășteau pe imașul care unește localitățile Șamalia cu Capaclia. În lupta cu focul au luptat timp de 1 oră și 30 minute 8 pompieri și mai mulți localnici ai satului Șamalia. Oameni au venit în ajutor pentru a îndepărta flăcările ce  erau foarte aproape de pădurea din marginea satului.

Ne spune tânărul Savițchi Rodion : ,,Am observat flăcări mari care se vedeau  din sat .La început m-am gândit că cineva a dat foc la gunoaie dar flăcările ajungeau până la cer atunci m-am apropiat și am văzut că focul  era foarte aproape  de sat dar cel mai grav  nici 50 metri de pădurea de la marginea satului.

Pompieri ne-au mobilizat rapid și am reușit împreună cu succes să înlăturăm pericolul’’. De la începutul anului 2022 Echipajul de popieri din satul Capaclia au intervenit în peste 50 de cazuri.

Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare în special la utilizarea focului deschis.Iarna fiind una uscată și vântul prezent poate fi fatal. Oamenii sunt rugați să nu aprindă gunoiul,să nu arunce țigări pe teren  vegetația, dar și miriștea uscată în apropiere  forestiere și a celor de locuit, pentru a preveni incendiile și extinderea acestora.

AUTOR: Irina Suhaițchii (Raileanu), stagiar