Munca la distanță a devenit o alegere pentru tot mai mulți specialiști, care prestează servicii în diferite domenii. Asta deoarece le oferă posibilitatea de a munci în companii internaționale direct de acasă, de a acumula experiență și de a beneficia de salarii motivante. Pentru a ajuta fetele și femeile din regiunile țării să presteze servicii online în domeniul tehnologiilor informaționale, pe platforme pentru liberi profesioniști, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) a lansat o inițiativă în acest sens. „ICT4Women Cahul” este un program susținut de „EU4Moldova: Startup City Cahul” și este o oportunitatea pentru tinerele din regiunea de sud a țării să urmeze mai multe cursuri specializate.
Și Iana Cereteu a urmat un curs de Design Grafic, în cadrul unuia dintre proiectele susținute de ATIC, iar acum este un exemplu de urmat și de tinerele din Cahul, Cantemir, Leova, Taraclia.
Reorientarea în IT după maternitate
La 29 de ani, Iana Cereteu poate spune că încrederea în forțele proprii, munca și ambiția au ajutat-o să ia decizii asumate, iar reorientarea profesională i-a deschis uși, oferindu-i experiențe unice și multe cunoștințe. După concediul de maternitate, a decis să facă o schimbare și s-a înscris la cursul implementat cu suporul ATIC, studiind Designul Grafic, o profesie unde își pune în practică creativitatea și spiritul inovator.
De ce ai ales să faci un curs în domeniul tehnologiilor informaționale?
Fiind pasionată de IT încă de pe băncile școlii, această oportunitate educațională nu am putut să o ratez. Motivația de a cunoaște un domeniu nou a venit odată cu apariția posibilităților de a munci de acasă, inclusiv pentru companii străine.
Ce ai studiat la cursul Design Grafic?
În cadrul programului am învățat noțiunile de bază în Design Grafic, ce soft-uri să folosesc pentru crearea identității vizuale și materialelor colaterale (postere, bannere, flyere, cărți de vizită), cum să aleg o paletă de culori și font potrivit, ce înseamnă branding si procesul creării logo-ului profesional, comunicarea cu clientul și cum să fiu tot timpul informată despre trend-uri. Cursul de design grafic a lăsat o impresie profundă în sufletul meu și mi-a dat un start bun pentru a începe activitatea în acest domeniu.
Cum te-a ajutat cursul de Design Grafic să dezvolți o carieră?
M-a propulsat direct în domeniu, am reușit să obțin un proiect important prin intermediul platformei internaționale pentru liberi profesioniști – Upwork. La fel, în calitate de freelancer, am livrat un șir de alte lucrări de design pentru clienți din diferite industrii. În prezent, continui să activez ca freelancer, să fac voluntariat și să am grijă de copii și familia mea. Cel mai important rămâne faptul că pot să-mi exercit atribuțiile de la distanță, fără a avea un grafic fix și fără a petrece toată ziua în oficiu.
Ce planuri ai pentru următorii 3-5 ani?
IT-ul vine cu posibilități nelimitate, permanent am fost curioasă să-l descopăr. Voi continua să muncesc în domeniu, să acumulez experiență, să accept provocări profesionale și să obțin proiecte fabuloase. Mai mult, recomand tuturor fetelor, care își doresc un job pe care să-l practice indiferent unde s-ar afla, să aplice la programe de reorientare profesională și de dezvoltare a abilităților tehnologice.
Și tu poți să muncești de la distanță!
Ești de la Cahul? Înscrie-te la programul „ICT4Women Cahul” destinat fetelor și femeilor din regiunea de sud a țării (Cahul, Cantemir, Leova, Taraclia) și participă la cursuri specializate, dar și evenimente online pentru a-ți dezvolta abilitățile necesare pentru lucru în mediul digital, prin intermediul platformelor de angajare destinate liberelor profesioniste.
Programul se va desfășura în 4 etape:
- O conferință online de instruire despre o carieră în domeniul IT (luna septembrie)
- Cursuri practice în domeniile Worldpress/Tilda, Social Media Management și Google Ads (octombrie – decembrie);
- Un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer, la care vor participa specialiști din domeniul resurselor umane (ianuarie 2022);
- Sesiuni de mentorat pentru elaborarea propriului portofoliu (februarie 2022).
Până în data de 12 septembrie 2021, înscrie-te la program, completând FORUMARUL DE PARTICIPARE.
Programul „ICT4Women Cahul” este lansat și implementat de Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”.
Despre EU4Moldova: Startup City Cahul
„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.