16 octombrie – Ziua Mondială a Alimentaţiei. Peste 150 de ţări sărbătoresc această zi.
Ziua mondială a alimentaţiei 2021 marchează cea de-a 76-a aniversare a FAO într-un moment excepţional, deoarece ţările din întreaga lume se confruntă cu efectele pe scară largă ale pandemiei globale COVID-19, prilej pentru a analiza viitorul pe care trebuie să-l construim împreună. Modul în care percepem alimentaţia şi alegerile pe care le facem zi de zi au un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării noastre de bine, deaceea trebuie să avem grija la ceea ce mancăm, cât mancăm și cum mâncăm. Plecând de la ideea că, dacă clima este în schimbare agricultura și nutriția trebuie să se schimbe și ele, tema ediţiei din acest an a Zilei Mondiale a Alimentaţiei este axată pe „principii de agricultură sănătoasă care duc la o alimentație sănătoasă”. Scopul sărbătorii este de a face cunoscute problemele sectorului alimentar în lume şi de a spori solidaritatea cu sectorul agriculturii, punînd baza unor politici de acțiune comune.
În 1945, la 16 octombrie, era fondată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma. Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei. Lumea este în continuă schimbare. Milioane persoane au fost nevoite să se refugieze din diverse cauze, numărul acestora fiind în prezent mai mare decât după cel de-al Doilea Război Mondial. Responsabile sunt, în principal, conflictele armate. Fenomenele climatice extreme reprezintă alt factor important care a determinat migraţia oamenilor. Lipsa hranei afectează, în prezent, peste un miliard de persoane. Se impune căutarea urgentă de soluțiilor pentru asigurarea alimentației la nivel global.