Dorel Noroc: „Economia de piață nu este perfectă, așa cum și democrația, dar o mai bună formă de guvernare nu s-a inventat”

Impozitele, accizele, economia de piață și bugetul public național – sunt doar câteva subiecte abordare în cadrul Cursului de Jurnalism Economic desfășurat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Invitat la curs a fost Dorel Noroc, șef Direcție politică fiscală și vamală din cadrul Ministerului Finanțelor.

„Primul impozit care generează cele mai multe venituri este taxa de valoare adăugată, ca să reținem bine suma, 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că din 80 de miliarde de lei cheltuieli, a patra parte din aceste cheltuieli sunt finanțate de taxele din valoarea adăugată. De obicei acest impozit este mare în țările în curs de dezvoltare, precum Republica Moldova, a cărei economii este bazată mai mult pe consum, acest consum fiind finanțat într-o bună parte și de realitățile care vin de peste hotare”, declară expertul Dorel Noroc. 

Noroc a mai adăugat că economia de piață nu este perfectă, așa cum și democrația, dar o mai bună formă de guvernare nu s-a inventat.

„Atunci când spun că nu este perfectă economia de piață, prima cea mai mare problemă pe care o generează ea sunt inechitățile, mă refer la faptul că există o discrepanță și are tendința să se majoreze  pentru persoanele sărace și cele avute”, a mai punctat Dorel Noroc.

Studenții cursului de Jurnalism Economic s-au arătat interesați de subiectele abordate de șeful Direcției politică fiscală și vamală din cadrul Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc și aceștia au acordat întrebări la finale. 

„Întâlnirea a fost foarte educativă și plină de informații utilitare, am aflat multe lucruri noi, în special ceea ce ține de chestiuni din viața de zi cu zi, cum ar fi impozitele, cum se alcătuiesc ele, cota și accizele, pe care le-am auzit anterior dar de care nu aveam formată o idee concretă. Îi mulțumesc foarte mult domnului Noroc, pentru răspunsul la întrebările ce m-au interesat. Și sper că o să mai avem întâlniri cu domnul Noroc, deoarece este o persoană foarte comunicabilă”, afirmă studenta anului II la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Maria Cojocaru. 

O altă studentă din anul II, Victoria Cernea susține că informația abordată în cadrul întâlnirii a fost nouă. „Mă bucur că domnul Noroc a prezentat în mod clar noțiuni și a adus exemple. Astfel, am reușit să deslușesc ideile. De astăzi voi cunoaște ce este taxa pe valoare adăugată, contribuțiile de asigurări sociale de stat, dar și alte componente economice”. 

Anatol Fornea este student în primul an la ciclul master la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, a mărturisit că informațiile aflate în cadrul întâlnirii îl vor ajuta la realizarea materialelor jurnalistice din domeniul economic. „Subiectul abordat de către domnul Noroc este de o importanță majoră, mai ales pentru colegii care semnează articole economice zilnic. Cunoaștem că, la capitolul jurnalism economic, Republica Moldova are anumite carențe și uite că tinerii practicieni, studenți sau chiar lucrători cu stagiu în mass media au frumoasa oportunitate de a participa la astfel de cursuri”.

Precizăm că, Dorel Noroc, șef Direcție politică fiscală și vamală din cadrul Ministerului Finanțelor are o bogată experiență profesională în domeniul fiscalității. S-a format în mare parte în cadrul Ministerului Finanțelor fiind promovat până la funcția de Secretar de Stat/Viceministru al Finanțelor. A beneficiat de stagii profesionale în Slovenia, SUA, Austria. Domnul Noroc ne va familiariza cu sistemul fiscal al Republicii Moldova, particularitățile de funcționare a acestuia, precum alte elemente de fiscalitate. 

Amintim că, cursul de Jurnalism economic este o activitate didactică complexă, concepută și implementată în vederea instruirii tinerilor specialiști din domeniul jurnalistic și jurnaliștilor în devenire în materie de abordare mediatică a domeniului economiei și business-ului. Se desfăşoară în perioada octombrie 2021 – februarie 2022 cu o periodicitate săptămânală, în fiecare zi de miercuri, 16:00 – 18:00. 

Cursul de Jurnalism Economic este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.

AUTOR: Ludmila Hițuc