Alianța Franceză și-a inaugurat noua anexă la Cahul

În ciuda contextului sanitar, Alianta Franceza din Moldova a dorit să marcheze deschiderea anexei sale de la Cahul prin inaugurarea acesteea de către președintele Asociatiei, Alexandru MUNTEANU și de către Excelența Sa, dl Graham PAUL, noul Ambasador al Franței în Republica Moldova.

O ceremonie frumoasă a reunit astfel cativa invitați, printre care Tatiana ROMANIUC, viceprimarul din Cahul responsabil pentru cultura, în jurul directoarei noii anexe, Nina TAMPIZA, a profesorilor și elevilor.

SUSȚINEREA DEZVOLTĂRII RELAȚIEI BILATERALE FRANCO-MOLDAVE

După Chișinău, Bălți, Nisporeni, si Tiraspol, cu un centru de resurse și informații despre Franța contemporană, noua anexă de la Cahul confirma voința Alianței Franceze a Moldovei de a se înscre pe deplin, prin instrumente ca promovarea limbii franceze, a valorilor culturale, și datorită sprijinului Ambasadei Franței și al Ministerului Europei și Afacerilor Externe, în sprijinirea dezvoltării relației bilaterale moldo-franceze.

Deschiderea unei Alianțe Franceze la Cahul este menită să răspundă la o „cerere a Franței”, dar și să sprijine noua dinamică bilaterală în cadrul căreia sustinerea pentru predarea limbii franceze ocupă un loc prioritar.

Menționam proiectul de revitalizare a claselor bilingve din Moldova de care va beneficia și Liceul Ion Voda Cahul, dar și consolidarea prezenței tinerilor animatori francezi în țară cu sosirea a 4 servicii civice, dintre care unul, Guylain SAMPO, este acum bazat la Cahul si se va implica în activitatile liceului bilingv, a noii Antene dar și a altor instituții școlare din regiune în care este predată limba franceza. Noua antenă de la Cahul, în plus de cursuri, examene oficiale de franceză, activitățile culturale francofone pe care le va găzdui, va fi, de asemenea, un punct de informare cu privire la studiile superioare din Franța. Cahul și sudul țării vor putea astfel beneficia pe deplin de acest nou impuls în relatia bilaterala franco-moldava

Acest nou angajament a fost astfel concretizat, în aceeasi seara, prin organizarea unui concert al Festivalului Nopților Pianistice din Moldova-Marea Neagră la Palatul Culturii din Cahul.

UN PURTĂTOR DE CUVÂNT AL FRANCOFONIEI PENTRU A ANIMA NOUA ANEXA

Responsabilitatea pentru noua anexă la Cahul a fost încredințată Ninei TAMPIZA.

Purtător de cuvânt formidabil și de lungă durată al francofoniei din Cahul și regiunea sa, profesoara de franceză, Nina TAMPIZA va fi acum responsabilă pentru promovarea și dezvoltarea predării limbii franceze în mediu extrașcolar, organizând deasemenea, cu sprijinul asociației și al Ambasadei Franței, si activități culturale în cadrul anexei, dar și în oraș și regiunea sa.

sursa: alfr.md