Alianța Franceză din Moldova lansează un concurs de pledoarii consacrat Zilei Internaționale a Profesorului de limbă franceză

În cadrul celei de-a treia ediții a Zilei Internaționale a Profesorului de limbă franceză, care va fi marcată în acest an la 25 noiembrie 2021, Alianța Franceză din Moldova, prin proiectul claselor bilingve francofone și Campus France Moldavie, și cu sprijinul Federației Internaționale a Profesorilor de Limbă Franceză, lansează un concurs de pledoarii dedicat meseriei de profesor de franceză.

Publicul țintă:

Sunt propuse trei categorii de participanți:

 • Elevi și studenți, viitori profesori de limbă franceză;
 • Profesori de franceză debutanți;
 • Profesori de franceză experimentați.

De ce să participi la concurs?

Concursul oferă participanților o ocazie unică de a pune în valoare vocația profesorului de franceză, de a împărtăși cu alții experiența predării la distanță, oferindu-le în același timp posibilitatea de a-și îmbunătăți competențele retorice și de comunicare. Concursul oferă, de asemenea, posibilitatea, în special tinerilor, de a se face cunoscut în rândurile pedagogilor din mediul pre-universitar și/sau cel universitar, precum și de a iniția noi parteneriate educaționale.

Acest concurs contribuie și la promovarea studiilor de/în limba franceză în cercurile elevilor și ale studenților, fiind totodată un instrument excelent de mediere pedagogică.

Organizarea concursului

Fiecare participant este invitat să pregătească o pledoarie clară, concisă și convingătoare, în limba franceză, despre importanța profesiei de pedagog, insistând și asupra rolului său în epoca Covid-19, pe care o va rosti timp de maximum patru minute.

Concursul va cuprinde mai multe etape:

 1. Conceperea și înregistrarea video a pledoariei, în perioada 10-22 noiembrie 2021. Cele mai bune pledoarii vor fi selectate pentru a fi prezentate la finala concursului;
 2. Expedierea fișei de înscriere la concurs la adresele de email grabacov@alfr.md (pentru clasele bilingve) și achavanne@alfr.md (pentru non-bilingvi) până marți, 23 noiembrie 2021, ora 18.00. Pentru expedierea produselor video se recomandă utilizarea platformelor pentru transferul de fișiere mari (Google Drive, WeTransfer, YouTube). Elevii și studenții își vor coordona participarea cu profesorul lor de franceză.
 3. Selecția câștigătorilor, 24-18 noiembrie 2021: un juriu național va desemna cei mai buni oratori și autori de pledoarii.
 4. Finala concursului, care se va desfășura la 30 noiembrie 2021, în prezențial, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor de sănătate publică pentru prevenirea infecției Covid-19. Modalitățile de organizare a acestei etape pot fi regândite, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Criteriile de selecție:

 • Exprimarea corectă în limba franceză
 • Respectarea cerințelor (durata discursului, tematica)
 • Pertinența și claritatea mesajului
 • Originalitatea

Premii

Câștigătorilor din fiecare categorie, atât celor din clasele bilingve, cât și celor din non-bilingve, li se vor oferi sejururi în Franța sau premii sub formă de tablete, PocketBook și cărți. Cele mai reușite pledoarii vor fi publicate pe pagina de Facebook și contul Instagram al Claselor bilingve francofone din R. Moldova.

Aici găsiți și fișa de înscriere la concurs.