2 profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării candidează funcția de membru al Consiliului de Supraveghere TRM

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat și a aprobat, pe data de 19 noiembrie, șapte candidați la fotoliile de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova (CSD). Printre cele șapte persoane la această funcție candidează și doi profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Este vorba despre Arcadie Gherasim, și Irina Mațenco.

Din 2001, Arcadie Gherasim este lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). A absolvit Facultatea de Filologie a aceleași universități, secția Jurnalistică. A activat timp de două decenii la Teleradio-Moldova în calitate de corespondent, șef de secție, redactor-șef al Redacției de actualități la Radio Moldova, director general TV Moldova. A fost director al postului municipal de televiziune Euro-TV Chișinău, redactor-șef adjunct al ziarului Timpul şi, aproape un deceniu, moderator al emisiunii „Forum” de la Radio Vocea Basarabiei. A fost producător general al postului de televiziune Vocea Basarabiei, producător la TVR Moldova. Este distins cu Diploma de Onoare a Republicii Moldova și deține titlul onorific de Om emerit al Republicii Moldova.

Irina Mațenco este jurnalistă la publicația cu profil economic Logos Pres. Este absolventă a facultății de jurnalism a Universității de Stat din Moldova. În prezent predă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Pe lângă Arcadie Gherasim și Irina Mațenco la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al TRM mai candidează Sergiu Stanciu, Corneliu Popovici, Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan. 

Comisia a precizat că inițial au fost recepționate 14 dosare, dintre care două persoane și-au retras candidatura până la momentul audierilor. Deputații au intervievat 12 candidați: Arcadie Gherasim și Sergiu Stanciu, propuși de către majoritatea parlamentară; Corneliu Popovici, propus de către opoziție; nouă candidați propuși de organizații ale societății civile – Ecaterina Cheptănaru, Grigore Ciorici, Aurelian Danilă, Alexandru Grosu, Loretta Handrabura, Cristian Jardan, Irina Mațenco, Leonid Smolnițchi și fostul membru al Consiliului de Supraveghere Alexandru Verșinin. Astfel, din 12 candidați, comisia a selectat și va propune plenului Parlamentului numirea celor șapte persoane selectate.