Tudor Lapp: “Niciodată nu știm cine ne urmărește online, așa că discreția, într-adevăr, ajută”

Într-o lume digitală în continuă evoluție, siguranța online a copiilor devine tot mai importantă. În acest sens, am discutat cu Tudor Lapp, un tânăr profesor de informatică din capitală, despre provocările și soluțiile în protejarea copiilor în mediul online. 

– Care este situația actuală în școli, în ceea ce privește siguranța online a copiilor?

– La moment ne confruntăm, practic, cu un fenomen nemaivăzut până acum, în care, cu foarte mici excepții, toți copiii au acces la telefon și internet mobil. Și în contextul actual, ei, într-adevăr, accesează nu numai website-uri care ar fi legate de tematica școlară, legate de informații, dar și alte website-uri și platforme, indiferent că e vorba despre jocuri sau rețele de socializare. 

– Cea mai populară aplicație de mesagerie în rândul copiilor de 9-17 ani este Viber, utilizată în proporție de 68%, urmată de rețeaua de socializare Instagram, TikTok, Facebook, WhatsApp. Pentru a-ți crea un cont de Instagram trebuie să ai o vârstă de minim 13 ani. În Republica Moldova, Instagram însă este utilizată de 34% dintre copiii care au vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani. Și vin cu următoarea întrebare. 

Cât de sigure sunt conturile din Viber, WhatsApp, Instagram, Messenger pentru copiii?

– Când vorbim în general despre tot ceea ce ține de securitatea informațiilor personale, private, bineînțeles există vulnerabilități peste tot și nu o singură dată se întâmplă în școli, între elevi, când apar careva dispute, careva divergențe între ei și încearcă, să zic așa, să între unul în intimitatea celuilalt. Se întâmplă des ca conturile lor de rețele de socializare sunt hăcuite, sunt sparte și alții elevi au acces la mesajele lor. Bineînțeles, întotdeauna putem apela la simpla rațiune și să știm că există unele chestii pe care noi putem să le punem în mediul online, unele pe care ar trebui să nu le punem datorită faptului că oricând ni se poate întâmpla ceva de genul dat. 

– Există site-uri ce propun să faci bani de nimic. 

Cum să reziste elevul, omul de rând în fața unor astfel de tentații?

– Întotdeauna când vorbim despre site-uri unde se promit câștiguri ușor de obținut, ușor de realizat, trebuie să ne punem întrebarea dacă, într-adevăr, e ceva real și care sunt toate dedesubturile. Bineînțeles, pornind de la una din cele mai mari probleme pe care le avem acum, în general în Moldova, să spunem că starea economică nu este cea mai bună în multe familii și, într-adevăr, elevii sunt tentați să obțină bani, fie că o duc bine, fie că asta e pur și simplu tentația vârstei tinere de a avea acces la resurse. Trebuie întotdeauna să punem preț și să punem un accent pe comunicarea cu tineretul pentru ca ei să înțeleagă că există foarte multe activități care inițial par ok și par foarte simplu de realizat, dar care poate ușor, ușor să ia să-i duc în fel de fel de probleme și să le complice foarte mult viața de zi cu zi. 

– Ce ni se poate întâmpla în cazul în care suntem spionați online?

– E foarte interesant și consider că în ziua de astăzi ar trebui să le vorbim un pic mai mult tinerilor, în special aici o să trag atenția legat de TikTok, dar și alte platforme, precum Instagram sau Facebook, acolo unde de foarte multe ori se întâmplă că tinerii postează materiale, fie că e vorba despre poster text, fie că e vorba despre videouri, sau să spun materiale grafice cu sine. Da, este tendința asta de a încerca să devii popular. Bineînțeles, absolut toată lumea își dorește atenție în zilele noastre, însă ce ține de a fi spionat trebuie să ținem minte că oriceea ce este postat public poate fi văzut de oricine. Niciodată nu știm cine ne urmărește, așa că discreția, într-adevăr, ajută. Nu cred că există o modalitate curentă prin care noi putem să ne protejăm 100% împotriva spionajului, dar, iarăși, există măsuri ce ține de setări, ce ține de comportament, ce ține de etică, ce ține de însăși cum vedem noi fiecare platformă în parte și pentru ce o utilizăm.

– Care sunt resursele și linia directă la care putem obține informații și sprijin în protejarea copiilor în mediul online?

– Website-ul siguronline.md. Acest website este destinat atât tinerilor, cât și profesorilor, cât și părinților care vor să se implice și vor să aibă un aport mai evidențiat în protejarea copiilor și în protejarea tineretului. În cazul în care, doamne ferește, se întâmplă ceva, puteți să vă adresați la 116 111, respectiva linie este oferită de Minister, unde sunt cadre specializate pe așa probleme.

– Îți mulțumesc, Tudor, pentru interviul acordat. 

A realizat: Cristina Tcaci