Trei studenți ai Filierei Francofone Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova au participat la prima ediție a Universității de Vară din București, desfășurată sub genericul „Relations Internationales”. Evenimentul a reunit 63 de participanți din 13 țări din Europa Centrală și Orientală, oferindu-le ocazia de a interacționa și de a îmbogăți orizontul cultural.
Studenții au avut ocazia să participe la o serie de evenimente remarcabile, printre care:
- Mese rotunde – In cadrul lor participanții au avut oportunitatea unică de a discuta direct cu ambasadorii mai multor țări: Maroc, Vietnam, Liban, Franța și Armenia în România. “Am fost fascinanți să auzim experiențele și perspectivele diplomaților de rang înalt. Am învățat enorm despre provocările și responsabilitățile profesiei de diplomat.”
- Conferințe cu tematici variate – au acoperit subiecte de actualitate precum „Les désordres de l’information”, „Les atouts et les risques de l’Intelligence Artificielle”, „La géopolitique de la mer Noire” și „Les guerres hybrides”. Aceste conferințe au oferit o viziune largă și profundă asupra problemelor globale contemporane.
Pe lângă programul academic, studenții au avut parte și de vizite culturale în Brașov (Castelul Bran) și București (Centrul Vechi, Parlamentul).
„Vizita la Castelul Bran a fost ca o incursiune în istorie, iar Centrul Vechi al Bucureștiului ne-a arătat farmecul capitalelor europene”, a afirmat Alexandru Bordos, unul dintre studenții din anul I.
Un alt punct de atracție au fost sesiunile de interacțiune directă între studenți, desfășurate în cadrul serilor de detașare. Seara Culturală a fost un moment deosebit, unde cele 13 țări participante și-au prezentat cultura și tradițiile. „A fost o seară de neuitat, plină de diversitate și culoare. Am învățat atât de multe despre alte culturi și am legat prietenii noi”, a afirmat Olivia Vascan, studentă în anul II.
Un moment special l-a constituit interacțiunea cu Secretara Generală a Francofoniei, Louise MUSHIKIWABO care în discursul inaugural a subliniat dorința vorbitorilor de limba franceză din Republica Moldova de-a extinde și consolida prezența valorilor și culturii francofone.
„Discursul Secretarei Generale a fost inspiranțional și ne-a motivat să continuăm să promovăm valorile francofone în țara noastră”, a declarat Mădălina Mihai, studentă în anul I.
Participarea studenților Filierei Francofone Drept la Universitatea de Vară din București a fost o experiență educativă și culturală deosebită, contribuind la dezvoltarea lor profesională și personală. Aceștia se întorc acasă cu cunoștințe noi, perspective îmbogățite și prietenii internaționale, gata să aplice ceea ce au învățat în viitoarele lor cariere.
Această participare a fost posibilă grație Organisation internationale de la Francophonie (OIF), Représentation de l’OIF pour l’Europe centrale et orientale, precum și Universitatea POLITEHNICA din București.