La Chişinău au fost comemorate victimele progromului evreiesc din 1903

Victimele pogromului evreiesc din 1903 au fost comemorate la Muzeul orașului Chișinău „Turnul de Apă”, printr-un eveniment cu genericul sugestiv „În zilele de doliu”. În cadrul acțiunii a fost lansată și o expoziție ce reflectă momentele tragediei prin care au trecut evreii și subliniază importanța luptei împotriva dezumanizării și xenofobiei în societatea contemporană.

foto: Expoziția „În zilele de doliu”. Muzeul „Turnul de Apă”

Expoziția este construită pe baza materialelor lăsate de martorii oculari ai evenimentelor și cercetărilor dedicate programului din Chișinău, oferind vizitatorilor o oportunitate unică de a explora și reflecta asupra tragediei.

Prezent la eveniment, doctorul în istorie, Roman Rabinovici a susținut o prelegere publică pe subiectul pogromului evreiesc și a afirmat că: „Cel mai important este ca oamenii să trăiască pașnic, pentru ca viața umană este valoroasă, și sănătatea este cel mai valoros lucru pe care omenia l-a dezvoltat.”

foto: Expoziția „În zilele de doliu”. Muzeul „Turnul de Apă”

În același timp, directoarea Muzeului „Turnul de Apă”, Valeria Suruceanu, a declarat că: „În fiecare an în luna aprilie marcăm această dată tragică ce este legată de istoria orașului nostru. Este vorba de pogromul din 1903. Anul trecut am avut un șir de evenimente, am marcat 120 de ani și deja și anul acesta am decis să expunem aceste panouri care au fost elaborate, pentru a promova acest eveniment dureros pentru istoria orașului.”

Expoziția „În zilele de doliu” a fost realizată în colaborare cu pictorul Fazya Igor Șerbina. Conceptul lucrărilor este bazat de asemenea pe materialele din arhiva Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, Agenției Naționale a Arhivelor precum și din Enciclopedia Electronică Evreiască. Expoziția va putea fi vizitată de public până pe data de 30 aprilie.

Violina Carauș, stagiară Unda Liberă