Componentă a Federației Moldovenești de Fotbal, Gabriela Gore este o tânără de 20 de ani, studentă la Centrul de Excelenţă în Construcţii din Republica Moldova, originară din satul Horești, raionul Ialoveni. Aceasta practică fotbalul de la vârsta de 15 ani și este captivată de tot ceea ce presupune cel mai urmărit sport la nivel mondial. Este pasionată de arbitraj și are aspirații înalte în acest domeniu. Pentru a afla mai multe detalii despre corectitudine, imparțialitate și emoțiile trăite de către un arbitru în timpul unui meci vă invităm să aflați în interviul de mai jos.
Unda Liberă: Gabriela, când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotbal?
Gabriela Gore: Pasiunea pentru fotbal a apărut pe la vârsta de 15 ani. În acea perioadă am început să mă antrenez în echipa de juniori a satului, mulți dintre colegii mei băieți deja trecuse la echipa de seniori iar alții au adus împreună multă faimă în anul 2022. Cel mai bun prieten îmi devenise și antrenor iar motivația de a continua în domeniul dat a venit în mare parte chiar din partea băieților. Atmosfera, grija, atenția și egalitatea cu care am fost și sunt tratată m-a făcut să vreau să evoluez .
Unda Liberă: De cât timp ești arbitru? Îți mai amintești primul meci arbitrat? Cât de mari au fost emoțiile?
Gabriela Gore: Sunt arbitru de jumătate de an. La primul meci am avut emoții până peste cap, interesant lucru a fost că acesta a avut loc în localitatea în care trăiesc. Nu am ales eu acest lucru însă am fost delegată de Federație. Am arbitrat un turneu de minifotbal, teren mic. Nu am spus un cuvânt băieților, au aflat pe teren. Inițial aceștia credeau că e o glumă. Am arbitrat împreună cu un coleg mai experimentat și am fost încurajată mult de el, de restul colegilor de la Federație și desigur de băieții din echipă. M-am bucurat să văd că s-au supus deciziilor luate în joc și n-au făcut reproșuri și nici anumite gesturi care să mă pună într-o lumină proastă, știind în special care îmi este situația.
Sursa foto: Gabriela Gore
Unda Liberă: Cum reacționează jucătorii când văd că urmează să fie arbitrați de o domnișoară?
Gabriela Gore: Sincer nu pot ști ce e în sufletul fiecăruia. Majoritatea băieților din raion și din toate localitățile vecine mă cunosc cine sunt, ce fac, cât sunt de corectă și ce reprezint ca arbitru și în special ca om. În mare parte sunt bucuroși, alții o iau ca pe o glumă, dar mă manifest față de toți egal .
Sursa foto: Federația Sportivă Națională de Minifotbal din Moldova
Unda Liberă: Ce reprezintă pentru o domnișoară să fie arbitru de fotbal, într-un sport preponderent al bărbaților?
Gabriela Gore: Cred ca o mare onoare. Sunt puține fete care se decid sa facă asta, și nu doar sa înceapă dar să pună în practică cele învățate. E o muncă grea și enormă, dar una onorabilă și frumoasă care la rândul ei necesită și anumite investiții financiare, umane, morale și fizice .
Unda Liberă: Cum reușești să te impui în fața jucătorilor?
Gabriela Gore: În primul rând mă strădui să fiu corectă în deciziile pe care le iau și în același timp să mă mențin calmă și liniștită. De asemenea comunicarea non-verbală cu jucătorii la fel este o componentă foarte importantă în timpul unui meci de fotbal.
Unda Liberă: Ai anumiți idoli în acest domeniu? Dacă da care sunt ei?
Gabriela Gore: Aveam idoli pe timpul când eram jucător. Acum când am devenit arbitru am alte viziuni. Nu am idoli, sunt pe cont propriu. Mă strădui să iau deciziile gândindu-mă la evoluția mea personală.
Unda Liberă: Arbitrul are momente dificile în timpul unui meci?
Gabriela Gore: Desigur, astfel de momente apar destul de des de aceea fiecare arbitru trebuie sa fie capabil să gestioneze anumite situații cât mai rapid. De obicei, se poate întîmpla ca arbitrii să greșească deciziile luate în timpul jocului, alteori se poate întâmpla să ai un blocaj psihologic din cauza presiunii jucătorilor. Toți trec sau au trecut prin asta.
Sursa foto: Gabriela Gore
Unda Liberă: Ce înseamnă arbitrajul pentru tine ?
Gabriela Gore: Pentru mine arbitrajul înseamnă totul, locul care mă face sa mă simt vie și în siguranță. Mă face să eliberez toată energia negativă și să mă încarc cu un bagaj nou de pozitivism. Acolo pe teren îmbrăcată în uniformă, reprezentând întreaga Federatie de Fotbal a Moldovei, mă simt mândră și onorată. Învăț sa fiu mai încrezută în mine, să am curaj și să învăț ce este dreptatea. Culeg valori pe care nu am avut ocazia sa le implementez în viața mea. Arbitrajul îmi acoperă toate nevoile, atât morale cat și financiare, toate grijile și toate supărările. Experiența pe care o acumulez mă face să mă cizelez ca om, nu doar ca arbitru care avansează în domeniul dat .
Unda Liberă: De ce ai îndruma fetele să se îndrepte spre arbitraj și ce sfaturi le-ai da la început de drum?
Gabriela Gore: Le-aș îndruma pe fete să facă asta și să se îndrepte în domeniul dat pentru a încerca o experiența nouă. E greu, foarte greu uneori, dar e frumos, și se merită din plin. Orice greșeală pe care o faci este un pas spre a crește, spre a te dezvolta spre a evolua „Never put your head down, just keep going..”
Unda Liberă: Îți mulțumesc mult pentru interviu!
AUTOR: Mădălina Solomon