Foametea din Basarabia: expoziția și filmul care au readus aminte de atrocitățile din 1946-1947

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit pe data de 26 aprilie 2024 un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din anii 1946-1947. Expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia ” și proiecția filmului documentar „ Omorâți prin înfometare” au reunit vizitatori dornici de a cunoaște și de a comemora tragedia din istoria Basarabiei.

Vizitatorii au putut explora imagini cuprinzătoare a genocidului din anii 1946-1947 prin intermediul expoziției în aer liber „Foametea organizată de URSS în Basarabia”. Fotografii, documente, mesaje secrete au conturat o imagine dureroasă a realității perioadei de atunci. Au fost prezentate și materiale informative care demonstrează cauzele foametei, amploarea sa devastatoare și consecințele ei.

foto: Expoziția „Foametea Organizată 1946-1947”

Filmul documentar „Omorâți prin înfometare” realizat de Mariana S. Țăranu, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, a completat tabloul tragediei prin mărturii ale supraviețuitorilor și cadre pătrunzătoare. Emoțiile și durerea celor care au suferit din cauza foametei au fost transmise cu putere, aducând un omagiu emoționant.

foto: proiecția filmului „Omorâți prin înfometare”

Mariana S. Țăranu, doctor în istorie, a subliniat: „Am mers prin multe localități din Republica Moldova unde au fost cele mai multe victime ale foametei. Am discutat cu cei care au supraviețuit, au rămas cu sechele și plângeau când povesteau. A fost greu să discuți cu ei.  Este esențial să păstrăm vie memoria tragediei.”

La eveniment a fost prezent și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a declarat: „Este de datoria noastră nu doar să ținem minte, dar și să comemorăm victimele pentru a putea transmite noii generații tragedia neamului nostru. Este de datoria noastră să facem tot posibilul ca niciodată să nu se mai repete, este datoria noastră în caz de pericol să fim gata.”

foto: Expoziția „Foametea Organizată 1946-1947”

Pe lângă expoziția și proiecția filmului, evenimentul a inclus și o masă rotundă, care a reprezentat și o oportunitate de a aprofunda cunoștințele despre această tragedie și de a reflecta la lecțiile istoriei.

foto: Expoziția „Foametea Organizată 1946-1947”

Evenimentul s-a desfășurat în contextul celei de-a treia săptămâni a lunii aprilie, care este dedicată comemorării victimelor foametei anilor 1946-1947 din Basarabia. Anual, în această perioadă se organizează o serie de evenimente menite să aducă omagiul celor ce au trăit acest genocid al URSS. 

foto: Expoziția „Foametea Organizată 1946-1947”

Foametea din anii 1946-1947 a fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria țării noastre. Se estimează că peste 200.000 de oameni au murit de foame.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM și Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu”. Unda Liberă a fost partener media al evenimentului.

AUTOR: Cătălina Vrînceanu, stagiară Unda Liberă