La fel ca oamenii, cărțile au propriile lor destine. Multe dintre publicațiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova au parcurs un drum lung de la prima zi când au fost tipărite până la destinația actuală. Au fost cumpărate, transmise sau dăruite de la un proprietar la altul. Unele din ele au făcut parte din vechile biblioteci astăzi dispărute sau confiscate, care aparțineau unor oameni importanți (istorici, filologi, medici, duhovnici, politicieni) ori unor necunoscuți, toți uniți prin dragostea pentru carte.
Călătoria cărților în timp și spațiu poate fi urmărită cu ajutorul însemnărilor marginale, ex-librisurilor sau notelor lăsate pe paginile lor.
Expoziția „𝙀𝒙-𝒍𝙞𝒃𝙧𝒊𝙨𝒖𝙡 𝙚𝒖𝙧𝒐𝙥𝒆𝙖𝒏 𝒊̂𝙣 𝙥𝒂𝙩𝒓𝙞𝒎𝙤𝒏𝙞𝒖𝙡 𝙘𝒖𝙡𝒕𝙪𝒓𝙖𝒍 𝒂𝙡 𝘽𝑵𝙍𝑴” pune în valoare o parte dintre vechile cărți, care au aparținut odinioară unor familii aristocratice din arealul european, tipărite în secolele XVII – XIX. Proprietatea cărților era marcată printr-un ex-libris etichetă, care pe lângă valoarea informațională mai deține și valoare artistică.
Această expoziție este interesantă din punctul de vedere al cunoașterii ex-librisurilor ca formă unică de artă. Vizitatorii se vor familiariza cu deținătorii acestora și statutul lor social la acea vreme. Prin această expoziție organizatorii își doresc să reamintească publicului despre relația personalizată dintre oamenii secolelor trecute și cărțile lor.
Expoziția este accesibilă din data 20 iunie până pe 31 august 2024.