Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la Vatican, la vârsta de 95 de ani, în urma unei perioade de sănătate precare. Benedict, care a fost primul pontif din aproape 600 de ani care a demisionat, mai degrabă decât să ocupe funcția pe viață, a murit sâmbătă, potrivit unui comunicat al Vaticanului. Vestea morții sale a venit la câteva zile după ce Papa Francisc le-a cerut credincioșilor să se roage pentru Benedict, spunând că este „foarte bolnav”.
„Vreau să vă cer tuturor o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict, care susține Biserica în tăcerea sa. El este foarte bolnav. Îi cerem Domnului să-l consoleze și să-l susțină în această mărturie de dragoste pentru Biserică până la capăt”, a spus Francisc în audiența sa generală de miercuri.
La sfârșitul audienței generale, Papa Francisc a mers la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican pentru a-l vizita pe Benedict, a spus Vaticanul. „A existat o deteriorare din cauza înaintării vârstei sale” în ultimele ore, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Vaticanului, adăugând că medicii monitorizează situația.
Sănătatea lui era în declin de ceva vreme.
Benedict i-a uimit pe credincioșii catolici și pe experții religioși din întreaga lume pe 11 februarie 2013, când a anunțat că intenționează să demisioneze din funcția sa de Papă, invocând „vârsta înaintată”.
În discursul său de adio, Papa care ieșea a promis că va rămâne „ascuns” de lume, dar a continuat să vorbească despre chestiuni religioase în anii de după pensionare, contribuind la tensiuni în interiorul Bisericii Catolice.
Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea
Născut în Germania în 1927, Joseph Ratzinger era fiul unui polițist. A fost hirotonit preot în 1951, numit cardinal în 1977, iar mai târziu a slujit ca consilier teologic principal al Papei Ioan Paul al II-lea.
Unul dintre cei mai semnificativi pasi ai lui a avut loc în 1981, când a preluat funcția de șef al Congregației pentru Doctrina Credinței, biroul Vaticanului care supraveghează „doctrina privind credința și morala în întreaga lume catolică”, potrivit Vaticanului.
Ratzinger a devenit cunoscut drept „Cardinalul Nu” ca urmare a eforturilor sale de a reprima mișcarea teologiei eliberării, pluralismul religios, provocările aduse învățăturilor tradiționale pe probleme precum homosexualitatea și apelurile de a hirotoni femeile ca preoți.
A fost ales papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea.
Se știa că este mai conservator decât succesorul său, Papa Francisc, care a făcut mișcări pentru a atenua poziția Vaticanului cu privire la avort și homosexualitate, precum și a făcut mai mult pentru a face față crizei abuzurilor sexuale care a cuprins biserica în ultimii ani și a întunecat. moștenirea lui Benedict.
În aprilie 2019, Benedict a discutat despre criza abuzului sexual într-o scrisoare publică, susținând că aceasta a fost cauzată parțial de revoluția sexuală din anii 1960 și de liberalizarea învățăturilor morale ale bisericii.
În ianuarie 2020, Benedict a fost forțat să se distanțeze de o carte considerată pe scară largă ca subcotând Francisc, deoarece se gândea dacă să permită sau nu bărbaților căsătoriți să devină preoți în anumite cazuri. Cartea, „Din adâncurile inimii noastre”, a argumentat în favoarea tradiției veche de secole a celibatului preoțesc în cadrul Bisericii Catolice. Benedict a fost menționat inițial ca coautor, dar mai târziu a clarificat că a contribuit cu o singură secțiune a textului.
Un an mai târziu, Benedict a fost criticat pentru perioada în care a fost arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982, în urma publicării unui raport comandat de Biserică despre abuzurile comise de clerul catolic de acolo.
Raportul a constatat că, în timp ce se afla în post, el a fost informat despre patru cazuri de abuz sexual cu minori – inclusiv două care au avut loc în timpul mandatului său – dar nu a acționat. De asemenea, a dezvăluit că Benedict a participat la o întâlnire despre un abuzator identificat drept Preotul X. După publicarea raportului, Benedict a respins acuzațiile conform cărora știa în 1980 că acest preot a fost un abuzator.
Într-o scrisoare publicată de Vatican pe fondul furiei, Benedict a scris că a fost „bună voie” în timp ce se confrunta cu „judecătorul final al vieții mele”, în ciuda deficiențelor sale. De asemenea, a emis scuze generale pentru supraviețuitorii abuzului.